Sport

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

2010. november 3., szerda
Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal rovatunkban ezúttal többek között a CSLSZ elnöksége által szervezett ligaértekezlet tapasztalatairól, valamint a szombati szegedi derbi kapcsán a labdarúgás szerepéről beszélgettünk Sahin-Tóth Dezsővel, a CSLSZ szakmai alelnökével.

Online

Olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy a héten az alábbi mérkőzésekről tervezünk élő, online közvetítést. Szerda 18.00: Megyei ligaválogatott – U23-as megyeválogatott. Szombat 13.30: Csepel FC – KITE-Szeged, Tisza Volán SC Szeged – Újbuda. Vasárnap 13.30: KSE Balástya – SZVSE-Gyálarét.

Háromfordulós ligaértekezletet szervezett a CSLSZ vezetése a Csongrád megyei csapatok számára, melynek első találkozójára múlt pénteken került sor. Ekkor a megyei I. osztályú klubok vezetői cseréltek eszmét a szövetség képviselőivel (most csütörtökön a megye II-esek, majd jövő héten a megye III-asok következnek).

Ligaértekezlet: újra vegyes rendszerben a fegyelmi büntetések

„Fontosnak tartottuk, hogy az új CSLSZ működésének tapasztalatait átbeszéljük a klubvezetőkkel. Az utóbbi hetekben nagy port kavart a játékvezetői bizottság működése, néhány fegyelmi határozat, ezekkel kapcsolatban és egyéb ügyekben is párbeszédet kezdeményeztünk a csapatokkal. Úgy érzem, remekül sikerült az összejövetel, hiszen a megjelentek elmondhatták problémáikat, amikre a szövetség képviselő reagáltak. Valljuk, szükség van ezekre az őszinte, bátor párbeszédekre, eszmecserékre. A szövetségben megvan a jó szándék a csapatok kiszolgálására. Persze aki dolgozik, az természetesen hibázhat is, hiszen mindannyian emberek vagyunk, de határozott célunk, hogy az integrációig és az követően is a lehető legjobban és az érintettek lehető legnagyobb megelégedésére lássuk el feladatunkat” – kezdte

Sahin-Tóth Dezső

. Az alelnök elmondta: ennek jegyében születtek bizonyos döntések. Így például a csapatok kérésére és az elnökség javaslatára a fegyelmi bizottság elfogadta, hogy tavasztól a határidőre való eltiltás helyett újra a vegyes rendszer (meccsre vagy határidőre szóló büntetés) lépjen életbe. Az értekezleten jelen volt a játékvezetői bizottság elnöke,

Serfőző Zsolt

is, aki konzultált a klubvezetőkkel. „Ők szóltak a nehézségeikről is, de a felek megegyeztek abban, hogy a szövetség nem kér tőlük teljesíthetetlen dolgokat, s a csapatok elfogadták: az előrelépés érdekében áldozatokat is hozni kell. Ilyen például, hogy az utánpótlás-nevelést csak tervezett és szervezett formában lehet és érdemes működtetni. Megtárgyaltunk olyan aktuális ügyeket is, mint egy-két óvás vagy elhalasztott meccs esete, s úgy gondolom, sikerült meggyőzni a jelenlévőket, a CSLSZ a szabályok betartása mellett a csapatok érdekeit tartja szem előtt” – így a szakember. Hozzátette: összességében az összejövetelt mind a csapatok, mind az elnökség számára példaértékűnek tartja.

Kék-fekete szegedi derbi: a futball az egyetemes kultúra része

Természetesen nem mehettünk el szó nélkül a múlt hétvégi szegedi kék-fekete derbi, az NB III-as KITE-Szeged – Tisza Volán SC Szeged rangadó mellett sem. Sahin-Tóth Dezső sem a szorosan vett szakma oldaláról közelítette meg a történteket, hanem a labdarúgás szerepét elemezte a meccs kapcsán. „Újfent bebizonyosodott, s a lelátóról is ezt éreztem: tudomásul kell venni, hogy a labdarúgás éppúgy az egyetemes emberi kultúra része, mint például a művészetek. A stadionban mindenki szurkolóvá válik, legyen akár egyetemi tanár, akár gyári munkás. A társadalomnak igenis szüksége van ilyen terekre, ahol a hasonló érdeklődésű emberek összetalálkozhatnak, együtt lehetnek. Ez a szegedi derbi is ilyen fórumot teremtett a közös szeretett hobbi mellett. Magam is rengeteg ismerőssel, szakemberrel, kollégával, vezetővel, játékossal találkoztam. Ahogy figyelem a sajtó- és a szurkolói visszhangokat, mindenkinek megvan a véleménye a szegedi labdarúgás helyzetéről. Én úgy vélem, igazából akkor mutathatunk föl erőt, ha egységes rendszer alakul ki Szegeden, s minden szereplőnek megtaláljuk benne a helyét. A városnak – ezt is igazolta ez a kilencven perc – igenis igénye és szüksége van a minőségi futballra” – mondta Sahin-Tóth Dezső.

Szerdán gálameccs Sándorfalván

Miközben a megye pályáin gőzerővel folynak a bajnoki küzdelmek – az alelnök kiemelte a Hódmezővásárhelyi FC remek sorozatát az NB III-ban, illetve utalt rá, a megye II-ben körvonalazódnak a tavaszi felsőházi nagy csaták –, a csapatok készülnek a szerda esti sándorfalvi gálameccsre is: a megyei I. osztály ligaválogatottja az U23-as megyeválogatottal csap össze.

(A 18 órakor kezdődő találkozóról online közvetítést adunk.)

„A SZEGEDma.hu-n keresztül is szeretném meghívni valamennyi megyei együttes vezetőit, játékosait. Legyünk együtt, beszélgessünk zsíros kenyér és forralt bor mellett a megyei labdarúgásról!” – üzeni az alelnök. Hír még a CSLSZ háza tájáról, hogy hétvégén kerül sor az U12-es bajnokság második fordulójára. Az első két fordulót követően közöljük majd az összesített eredményeket és a tabellákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.