Gasztro

Muffinok és aprósütemények

Muffinok és aprósütemények

2010. november 14., vasárnap
Muffinok és aprósütemények

Hazánkban is egyre elterjedtebb az angolszász kultúra egyik kedvenc süteménye, a muffin. Sikerét az egyszerű elkészítés és a variálhatósága adja. Remek kiegészítő, a reggeli kávéhoz, az uzsicsomag mellé, ebéd utáni desszertnek, teadélutánhoz vagy csak úgy. Ezen a héten a könnyen elkészíthető aprósütikből válogattunk.

Életerő muffin:

Hozzávalók:

2 db tojás 2 dl joghurt 0,5 dl olaj csipetnyi só 2 ek. méz 20 dkg grahamliszt 1 kk. sütőpor 8 dkg gabonapehely 10 dkg búzacsíra a tetejére: 2 ek. szezámmag a formához: 5 dkg vaj, 10 12dkg gabonapehely

Elkészítés:

A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a joghurtot, a csipetnyi sót, a bő két kanál mézet, majd lassan hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a gabonapelyhet és a búzacsirát. A muffin sütőformát kikenjük vajjal és beszórjuk gabonapehellyel, belekanalazzuk a masszát és a tetejére szezámmagot szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Kávés kosarak

Hozzávalók:

20 dkg liszt 12 dkg margarin 6 dkg porcukor 1 tojássárgája 1 késhegynyi sütőpor

töltelék:

15 dkg darált kávé 5 dkg mazsola 6 tojásfehérje 30 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, és ebbe belemorzsoljuk a margarint, majd a tojássárgájával jól összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és kockákra daraboljuk. A kosárkasütőket (vagy muffinformákat) kibéleljük vékonyan a tésztával, és megtöltjük a töltelékkel. A töltelékhez a mazsolát leforrázzuk és lecsöpögtetjük, a hat tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Belekeverjük a mazsolát és a kávét. Formát előmelegített sütőbe tesszük, mikor megsült, kihűtjük, kivesszük a formából, és mignonpapírba tesszük.

Néger mézes:

Hozzávalók:

25 dkg méz 15 dkg vaníliás cukor 4 tojás fahéj tört szegfűszeg 1 citrom reszelt héja 1 ek. rum 1 kávéskanál szódabikarbóna 25 dkg liszt 3 ek. kakaópor

Elkészítés:

A langyos mézet összekeverjük a vaníliáscukorral és a négy tojássárgájával, megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel, a citrom reszelt héjával, a szódabikarbónával és a rummal. Apránként hozzákeverjük a lisztet, a négy tojás keményre vert fehérjét és a kakaóport. A tésztából pogácsákat gyártunk, és előmelegített sütőben kisütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.