Gasztro

Levesek a novemberi estékre

Levesek a novemberi estékre

2010. november 6., szombat
Levesek a novemberi estékre

Nincs is jobb, mint egy hűvös novemberi munkanap estéjén finom forró levest kortyolgatni. De mégis van, ha ez a leves zöldségekből és fűszerekből készül. E heti válogatásunkban könnyen elkészíthető, akár egy-két fő számára, vagy hétvégi családi ebédre is illő leveseket ajánlunk.

Tárkonyos tengeri halleves

Hozzávalók:

60 dkg tengeri halfilé 1 vöröshagyma 2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 1 zeller 5 dkg margarin 1 ek finomliszt 2 húsleveskocka 15 dkg zöldborsó 2 dl tejföl só, bors, tárkony, borsikafű, ecet Tisztítsuk meg a halat, szedjük le a bőrét, szálkázzuk ki, szeleteljük fel, és pácoljuk be egy kiskanál sóval és egy kávéskanál borssal. Dinszteljük meg a hagymát a vajon, és adjuk hozzá a keskeny csíkokra vágott zöldségeket és a zöldborsót. Fedjük le pár percre, majd öntsük fel egy liter vízzel. Tegyük bele a leveskockát és egy-egy kiskanál tárkonyt, valamint borsikafüvet, majd a halakat, amit csak 5 percig főzzünk. Ízlés szerint még ecetet és tejfölt adunk hozzá.

Becsinált leves

Hozzávalók:

zöldborsó hagyma fokhagyma krumpli répa csirkemell tojás rizs tejföl liszt só és fehérbors kapor

Kockára vágjuk a zöldségeket, kivéve a hagymát. A húst is feldaraboljuk és kevés olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Egy kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot és kaprot. Mikor már majdnem megfőtt, hozzáadunk kb. egy marék rizst. Közben főzzük meg a tojást. Ha a rizs megfőtt a tejföllel és lisztel behabarjuk. A főtt tojást apróra vágjuk és azzal tálaljuk. Nem érdemes a tojást beletenni az egész levesbe, mert nem lehet miatta sokáig tárolni.

Hagymaleves

Hozzávalók:

1 szál póréhagyma só, majoranna, főzőtejszín étkezési keményítő zabpehely olívaolaj (esetleg zöldségleves-kocka)

Felkarikázzuk a póréhagymát. Egy kevés olívaolajon a majorannával és sóval megdinszteljük, majd vízzel felöntjük. Esetleg lehet hozzáadni egy zöldségleveskockát. Forrás után 3-4 percig főzzük, majd hozzáadunk egy-két kanál zabpelyhet. Összekeverjük a tejszint egy kanál keményítővel, majd besűrítjük vele a levest. Fontos, hogy miután beleraktuk a keményítőt, tilos forralni, mert összecsomósodik a levesben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.