Sport

Kosárlabda: online interjú Fodor Péterrel

Kosárlabda: online interjú Fodor Péterrel

2010. november 11., csütörtök
Kosárlabda: online interjú Fodor Péterrel

Vasárnap 18 órakor hazai pályán a Körmend ellen játszik bajnoki mérkőzést a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. A forró hangulatúnak ígérkező derbi előtt vendégünk volt a szegedi csapat vezetőedzője, Fodor Péter. A vasi származású szakember csütörtökön 11 órától válaszolt a szerkesztőség és az olvasók kérdéseire itt a SZEGEDma.hu-n.

Faggassák

Fodor Péter

vezetőedzőt a Szedeák eddigi szerepléséről, a bajnoki tervekről vagy éppen a vasárnapi mérkőzésről, ahol a pontvadászat egyik élcsapata, a háromszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes Körmend lesz az ellenfél! Kérdéseiket ehhez a cikkhez kommentként vagy e-mailben a szerkesztoseg@szegedma.hu címre várjuk!

12.10:

Vége az interjúnak.

Fodor Péter:

Köszönöm az Olvasók kérdéseit, nagyon szépen köszönjük a csapatunk iránt tanúsított érdeklődést is, várjuk szurkolóinkat mérkőzéseinkre, különösen a vasárnapi Körmend elleni hazai találkozóra.

Nótári Zsolt:

Tisztelt Fodor úr! Ön szerint a telt ház és a remek hangulat hány meccset tudna hozni a csapatnak? Láthattuk az első hazai meccsen is hogy a légiósok hangulat hiányában már a második negyedre elfáradnak mentálisan, míg a Pécs elleni meccsen milyen motiváltak voltak a közönségtől (is). Körmenden sem lenne komoly kosárlabda a jó közönség nélkül, ez talán fontosabb mint az anyagiak? Illetve gondolom könnyebb szponzort szerezni egy ismert, szeretett csapatnak. Van fantázia a légiósainkban. Ön hol lát esélyt náluk a fejlődésre? Tanács Attila esetében a forrófejűség a nagy probléma, 28 évesen nem kellene már kicsit lenyugodnia egy ilyen tehetséges játékosnak? Remek kezű csodálatos atléta aki elegendő önbizalommal bő 10 pontot átlagolhatna. Egyébként Ön szerint is létező probléma a szegedi játékosoknál az önbizalomhiány? Kiss, Nyilas, Drahos mind többre lennének képesek ha nem görcsölnének annyit. Végezetül egy szakmai kérdésem is lenne. Látható, hogy Dukic és McKenzie remekül boldogulnak támadásban, a legtöbb magyar csapatban nincs olyan védők aki meg tudná állítani a fizikumukat jól használó magasainkat. Ennek ellenére szerintem nagyon kevés labdát kapnak. Túl sokszor próbáljuk járatni a labdát ahelyett hogy egyszerű elzárások utáni mismatch-eket játszanánk meg, ezáltal szerezve könnyű kosarakat és/vagy faultokat. Egy-két nagy csapat kivételével mindenkinek rövid a padja, nem lenne célszerű célzottan kipontozni az ellenfél egyik-másik játékosát? Szerintem a Zalaegerszeg elleni meccsen ezzel lett volna esélyünk, persze csak ha kicsit rosszabbul dobták volna a triplákat. Köszönöm!

Fodor Péter:

Menjünk sorban! A közönség támogatása rendkívül inspirááó egy csapat számára - ezt körmendiként nekem nem kell bizonyítani, hiszen végig ilyen közegben játszottam és dolgoztam edzőként ott. Természetesen a lélektelen játékra a nézők nem vevők. Általában a magyar játékosoknak - néhány kivételtől eltekintve - meg kell, illetve vissza kell szokniuk az A-liga közegébe. A játékosainknak Attilának is és a többieknek is viselkedésüket alá kell rendelniük a csapat érdekeinek. A szakmai kérdés kapcsán: alkalmanként a magas emberek megjátszását mi is kifogásoljuk, törekvéseink arra irányulnak, hogy az ő képességeiket még jobban kihasználjuk, hiszen akkor a külső embereinknek akkor könnyebb feladatuk lesz. A kipontoztatás nem csak rajtunk múlik...

mattek:

Az én vélemény az, hogy irányító poszton vagyunk legjobban lemaradva a többi csapattól. Fodor Péter úr egyetért-e velem? Kicsit csalódás az NB I-ben szerintem Vida és Drahos, persze voltak jó dolgiak, meccseik. Mit lehet tenni ön szerint?

Fodor Péter:

A csapat kialakítása során e két irányító mellett tettük le voksunkat. Egyetértünk, hogy ennél jobb teljesítményt várnánk tőlük, s a képességeiket még nem mutatták meg folyamatosan ebben a bajnokságban. Közös munkával igyekszünk jobbítani egyéni teljesítményüket, ami a csapat játékának is hasznára válhat.

Szurkesz:

Elégedett-e az eddigi nézőszámmal? Szerintem lehetnének kicsit többen is, akkor lenne még jobb hangulat és buzdítás! Hajrá SZEDEÁK!

Fodor Péter:

Örülök azoknak is akik eddig is kijöttek, büszkék vagyunk rá, hogy újoncként a Pick Szeged mellett a második legnézettebb csapat vagyunk. remélem játékunkkal és eredményeinkkel sikerül az érdeklődést még tovább fokoznunk.

Péter:

Tisztelt Fodor úr, kíváncsi vagyok költségvetésben milyen különbség van a nagyok és a Szegediek között. Ön több elitcsapatnál dolgozott, mennyi kellene nagyságrendileg hogy mondjuk elődöntőbe jutásra esélyes csapata legyen a városnak? Köszönöm!

Fodor Péter:

Két és fél, háromszoros-négyszeres legalább.

drukker:

A jelenlegi magyar válogatottból kit látna szívesen a SZEDEÁK-ban?

Fodor Péter:

Bárkit! De rangsor nélkül Hanga Ádámot, Horváth Ákost, Fodor Mártont, Báder Marcit, de ezek természetesen csak óhajok...

szetei bandika:

Kedves Péter!Igaz e hogyha jobban dominóznál és ha ultizni is megtanultál volna rendessen akkor még most is a női csapat stábjának tagjaként várhatnád a tavaji fizatésed nagy részét?

Fodor Péter:

Mint már említettem, életemnek ezt a részét lezártam.

hajraszeged:

Kedves Fodor Úr! Mi a véleménye a szegedi fociról, ezen belül az FK 1899 Szeged labdarúgó-csapatáról?

Fodor Péter:

Felemelő érzés futballszurkolókat látni kosárlabda-mérkőzésen, szeretnénk megköszönni támogatásukat. Legutóbb a Kecskemét ellen is fantasztikus hangulatot teremtettek vert helyzetben. Nagyon jó, hogy van átjárás a két sportág között. Köszönöm az FK 1899 Szeged nagy családjának támogatását, szurkolását és sok sikert kívánok a hagyományokat ilyen szépen őrző csapatnak a pontvadászatban.

slam:

Kedves Fodor Úr! Milyen érzés Önnek, amikor korábbi csapata, a Körmend ellen kell irányítania aktuális csapatát? Különös tekintettel arra, hogy a fia is a körmendieket erősíti. A másik kérdésem pedig: mi a véleménye az alsóházi erőviszonyokról, reális lehet-e a Salgótarjánon és a Debrecenen kívül esetleg más csapatok megelőzése is?

Fodor Péter:

Nagyon régóta meg kellett barátkoznom ezzel a helyzettel, hiszen 11 éve elkerültem Körmendről, s ezen időszak alatt különböző csapatokkal játszottunk ellenük, többnyire úgy, hogy valamelyik fiam vagy mindkettejük ellenfelünk volt. Ők is és én is a saját csapat sikeréért dolgozunk a mérkőzések alatt, a mérkőzés előtt és után ugyanúgy egy család vagyunk.

petrina györgy:

Kedves Edző Úr! Tisztelettel tolmácsolom Önnek több szegedi sportbarát kérdését! Milyen különbséget lát munkavégzés szempontjából a szegedi női csapat és a mostani munkaadója között? Illetve megbánta-e, hogy annak idején elfogadta a női csapat ajánlatát! További sportsikereket kívánok! Gyurka

Fodor Péter:

Akkor hoztam egy döntést, aminek meg volt az indoka, úgy alakult, hogy azt a munkát befejeztem. Az a része lezárult a pályafutásomnak, úgy gondolom karrierem alapján inkább férfi edzőnek tartom magam és ott is érzem jobban magamat. Ezért is örültem a szegedi férficsapat megkeresésének, örömmel dolgozom velük.

szabó:

Kedves Fodor Úr! Én úgy láttam a hazai meccseken, hogy védekezési hiányosságai vannak a csapatnak, lassúaknak is tűntek kicsit, Nyíl, Atis, de a két amerikai srác is. Könnyedén játszották át őket az ellenfelek. Ezen lehet-e javítani, vagy ők olyan játékosok akiknek már nem a védekezés az erőssége?

Fodor Péter:

Azokon a mérkőzéseken, amikor magunk is gyengének ítéltük a védekezést, hosszabb ideje együtt játszó, jól összedolgozott csapatok mutattak rá ezen hiányosságainkra. Mivel a játékosaink ez irányú képességei adottak, ezt csapat szinten történő védekezésszervezéssel igyekszünk kompenzálni. Mivel sok az új játékos ennek összedolgozásához idő szükséges.

Régi drukker:

Ön szerint a mostani SZEDEÁK erősebb-e, mint ami 2003-ban NB I-ben szerepelt? Vagy az a csapat volt a jobb? Köszönöm válaszát.

Fodor Péter:

A 2003-as összedolgozottabb, A-ligás csapat volt, mivel már előtte egy szezont lehúzott az élvonalban. Azonos erősségűnek tartom a két gárdát, törekszünk, hogy azt a szintet elérjük, mint amit a 2003-as képviselt.

Szögedi:

Szerintem nincs ok keseregni, eddig azt játszotta a csapat, ami elvárható tőle. Kérdezném Fodor Pétert: a fiatal tehetséges szegedi játékosoknak mennyi lehetőség jut majd? És beférne-e a csapatba a tavalyi jó Lecsó?

Fodor Péter:

A fiatalokkal kapcsolatban a keretnek jelenleg is több 20 év körüli fiatal a tagja, jelenleg nem kulcsszerepben. Folyamatosan foglalkozunk velük, de egyelőre az U20 mérkőzésein kell többnyire bizonyítani képességeiket. Amennyiben jól teljesítenek és lehetőségük van rá a kapuk nyitva állnak előttük. Lecsóval kapcsolatban az volt szándékunk, hogy megtartjuk, ez is bizonyítja, számoltunk vele. Többször is találkoztunk vele, nagyon szép emlékeket őriz a szedeákos időkről.

Mukk:

Ön szerint mire leszünk képesek a bajnokságban, lesz-e még erősítés, van-e kiszemelt játékos, hazai vagy külföldi?

Fodor Péter:

Egyelőre nem tervezünk változást. A magyarok tekintetében elég szűk a piac.

kosaras:

Kedves Fodor úr! Az első mérkőzések alapján mennyi esélyt lát a bennmaradásra? Tervez még ehhez erősítéseket? Úgy látom, eddig néhányan nem azt hozták ami várható volt tőlük, nekem a külföldiek nem voltak meggyőzőek. De tudom, a pénztárca szabja meg milyen játékosokat hoznak ide. Azért kíváncsi vagyok benn lehet-e maradni ezzel a csapattal, mert már mindenki erősít.

Fodor Péter:

Nem a külföldiekkel külön és a magyarokkal van probléma, hanem az alkalmankénti teljesítményükkel. Célunk azonos szintre hozni a játékosokat.

DKG:

Mennyire elégedett a szerepléssel idáig? Hova várja a Csapatot a bajnokság végén? Kiket tart megelőzhető ellenfeleknek? Várható-e változás a keretben a bajnokság során vagy ha nem jön közbe sérülés, akkor ezekkel a játékosokkal játsszuk végig ezt a kiírást? Ha igazolhatna még egy légióst, milyen posztra tenné?

Fodor Péter:

Az eredmény egyelőre megfelel az előzetes elvárásoknak, ami a biztos bennmaradást célozta. Hiányérzetünk van a Kaposvár-meccs miatt, hiszen nyerési esélyt szalasztottunk el, egy számunkra rivális csapat ellen. Riválisok lehetnek még a Nyíregyháza, a Pécs, a Debrecen és a Salgótarján - természetesen a legjobb eredményre törekszünk. Jelenlegi állapotunk szerint nem várható változás, ez a végleges keret, ezt sérülés vagy a formával kapcsolatos dolgok változtathatják. Több légiós nem igazolható, maximum három.

Nagy Elemér:

Tisztelt Péter! Nagy érdeklődéssel figyelem a meccseket, az első kettőn kint voltam, a Kecskemét ellenit pedig a VTV-n néztem meg. A csapat hozzáállása nagyon szimpatikus, egy dolgot hiányolok csupán, nyomokban sem látok olyan törekvést, figurát, ami Kiss Zsoltot hozná dobóhelyzetbe. Rubin sajnos nem a Paksban játszó hármas játékosok kalibere (nyilván a fizetése sem akkora), aki magára tudna húzni két védőt és ebből adódhatna tiszta dobóhelyzet Zsolt számára, így valami alapjáték kellene, amiből ez (is) kijöhet. És még egy fölvetés: valahogy meg kellene oldani a vidéki meccsek utólagos közvetítését is a VTV-n (vagy akár a Telinen). Hajrá Szedeák! Üdv: Nagy Elemér

Fodor Péter:

Köszönjük, hogy csapatunkat szimpatikusnak ítéli, örülnénk, ha vasárnap a Körmend ellen is megtisztelne minket jelenlétével. Volt és van is játék építve Kiss Zsoltra és továbbiak is lesznek. Ez alkalmanként működik, tehát eljut a helyzetig és onnantól tőle függ az eredményessége. Természetesen ezt javítani szeretnénk még. A közvetítések kapcsán én örülnék a legjobban ha sikerülne megoldani, az én munkámat is könnyítené.

KalmárG:

Mennyi a csapat éves költségvetése az első osztályú szezonra? Tárgyalnak-e majd szponzorokkal? És mire számítanak Szeged város költségvetéséből, hiszen ha jól tudom kiemelt csapat lesz a SZEDEÁK

Fodor Péter:

Hangsúlyozom, hogy a gazdasági kérdések nem hozzám tartoznak. Az egyesület vezetése folyamatosan keresi új szponzorok bevonásának lehetőségét, ebben vannak is sikerek. Áttörést várunk az új sporttörvény adókedvezményekre vonatkozó rendelkezéseinek hatályba lépésétől, ami a legutóbbi információink szerint 2011. január 1-jétől várható. Tudomásom szerint a feljutás után az egyesület elnökségének az volt a kérése az önkormányzat felé, hogy egyenlő elbírálásban - értsd: megegyező összegű támogatásba - részesüljünk a hasonló élvonalbeli, kiemelt csapatokkal. Ez sajnos nyáron nem valósult meg, de továbbra is szeretnénk elérni.

11.10:

Megérkezett Fodor Péter, azonnal kezdjük az online interjút.

11.00:

A Szedeák egyik amerikai légiósa, Janou Rubin szerződéshosszabbítása kapcsán rendezett sajtótájékoztató miatt Fodor Péter kisebb késéssel érkezik szerkesztőségünkbe, a mester már úton van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.