Egészség

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot?

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot?

2010. november 8., hétfő
Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot?

A robbanó- és kábítószerek, valamint a nyomkövetés után talán hamarosan a tüdőrák kiszagolására is használhatnak kutyákat - írja a Die Welt Online.

Német kutatók vizsgálatai szerint 90 százalékos találati aránnyal négy kutya meg tudta különböztetni egymástól az egészséges és a tüdőrákban szenvedő ember légzését, sőt, a rákot is külön tudták választani más tüdőbetegségektől. Eszerint a tüdőráknak jellegzetes szagmintája van, amit a kutyák képesek felismerni. Az ötlet, hogy a kutyákat az orvostudomány szolgálatába állítsák, a stuttgarti tüdőszakorvostól,

Rainer Ehmanntól

származik. Világszerte évente 1,3 millióan halnak meg tüdőrákban, a nem regisztrált esetek száma is igen nagy. Az átlagos túlélési esély 15-20 százalék, de korai stádiumban ez a szám 70 százalék. Épp ezért a betegség időbeni felismerése életet menthet. (Forrás:

Die Welt

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.