Közélet

IKV-lakógyűlés: kevés konkrétum, sok távoli ígéret

IKV-lakógyűlés: kevés konkrétum, sok távoli ígéret

2010. november 17., szerda
IKV-lakógyűlés: kevés konkrétum, sok távoli ígéret
Lakógyűlést hívott össze az IKV a Jókai utca 7. szám alatti épület bérlői és tulajdonosai számára, miután a ház lakói a lapunkban is ismertetett részletes panaszlistával fordultak a céghez. A gyűlésen a cég képviselőitől a bérlők a levelükben tételesen és pontos adatokkal feltett kérdésekre vártak válaszokat, de a két és fél órás összejövetelen a sok távoli és feltételes módba helyezett ígéret mellett kevés konkrétum hangzott el. Mivel az IKV gazdasági igazgatónője első mondataival kikötötte, hogy nem járul hozzá a lakógyűlés sajtónyilvános lefolytatásához, ezért a megbeszélést követően a házban élők panaszait levélbe öntő Pálfi Pétertől érdeklődtünk az elhangzottakról. „Sajnos, ez alkalommal sem hallottunk a problémák zömének megoldásáról, hiába volt jelen az IKV minden szakterületének felelőse” - mondta el a mintegy 30 lakó részvételével megrendezett gyűlésről. A megbeszélés a cég jogi képviselőjének előadásával kezdődött, melyben kifejtette, a 2008-ban társasházzá alakult ingatlan és a benne élők különleges státuszát, illetve beszélt a házat érintő kérdések ügymenetéről. „Rögtön az elején megtudhattuk, hogy bérlőként nagyjából semmihez nincs jogunk, a minket is érintő közös költségekről az épület tulajdonosai döntenek a fejünk felett, mivel a társasházi szmsz nem kötelezi, csak lehetőséget ad számukra a lakók véleményének kikérésére” - mesélte Pálfi Péter. A tulajdonosok pedig a lakásokat bérbe adó önkormányzaton kívül a magyar állam (az épületben működő VPOP szegedi parancsnoksága miatt), valamint az üzletek és lakások egy részét megvásárló vállalkozók és lakók – akik évi közgyűlésen döntenek az épület ügyeiről, legyen szó akár költségekről, szolgáltatásokról, felújításról.

Lezárnák a Tisza Lajos körúti bejáratot

Soós Ferenc kezelési igazgató a ház parkolási problémái kapcsán több javaslatot is felvetett (sorompó, 24 órás biztonsági őr), melyek anyagi vonzata miatt egyetlen elfogadható megoldásnak az udvar Tisza Lajos körút felé nyitott bejárójának teljes lezárását tartotta. Ezzel megoldódna az fedett parkoló részt szennyező diákok és hajléktalanok, illetve az illetéktelenül itt parkoló autók gondja – a javaslat ugyanakkor több újabb konfliktust vetett fel. A lezárást és a parkolóhelyek felfestését követően jelentősen lecsökkenne az udvaron elférő gépkocsik száma, ennek elosztását Soós Ferenc a tulajdoni hányad alapján tartaná elképzelhetőnek – foglalta össze Pálfi Péter, aki azt is hozzátette, a megvalósítási ötletek (lakat, elektromos kapu stb.) megosztották a jelenlévőket. Az illegális szemétlerakást illetően a kezelési igazgató azt ígérte, felveszik a kapcsolatot a Környezetgazdálkodási Kft.-vel, mivel ők akár jogi úton is ki tudják kényszeríteni az eddig hivatalosan kukát nem igénylő üzletbérlőkből az újabb hulladéktárolók megrendelését. A vagyonvédelmet állandó, ott lakó házfelügyelővel Soós Ferenc nem tartotta elképzelhetőnek, és szerinte a függőfolyosók egyenkénti ajtóval vagy ráccsal történő lezárását is csak az összes ott lakó hozzájárulásával lehet megvalósítani.

Takarítanak vagy sem?

Mint kiderült, az IKV-nak nemcsak a takarításért felelős vezetője van, hanem a feladatot külön ellenőrzi egy csoport. A lakók az épület takarítónőjével elégedettek voltak, de az udvar és a parkolók állapota miatt szóváltásba keveredtek az ellenőrzést végző hölggyel. „Ő azt mondta, hetente kétszer nagynyomású mosóval és vegyszerrel tisztítják az udvart, ezzel szemben én több mint egy hete látok egy emberi ürülékkel elcsúfított falat, ami valahogyan mégis elkerülte a takarítók és az ellenőr szemét” - mondta Pálfi Péter, aki azt is hozzátette, a lakógyűlést követő reggelre végre lemosták az épület Passzázs felőli bejárata előtti oszlopot két hónapja csúfító emberi ürüléket, és elvégezték a fedett parkoló takarítását is.

Felújítás: egyszer csak lesz...

A lakók által élet- és balesetveszélyesnek ítélt függőfolyosók IKV által szeptemberre ígért felújítása várhatóan november közepén elkezdődik, mivel igen nehézkes és bonyolult volt ennek előkészítése – tudhatták meg a fórum résztvevői Balla Béla beruházási irodavezetőtől. A munkálatok során nemcsak statikust, de még igazságügyi szakértőt is bevonnak, hogy megítélhessék, lesz-e jogi következménye a merevítő vasszegélyek elrepedésének. „Balla úr azt is megígérte, hogy a miénkhez hasonló lakásoknál megmagasítják a küszöböket, hogy ne folyjon be az esővíz a bejáraton keresztül” - bizakodott Pálfi Péter. A bérlők nehezményezték, hogy a 2008 decembere és 2009 márciusa között a függőfolyosók betonozását végző cég a személyliftet használta az építési anyagok és a törmelék szállítására, illetve a lépcsőházban lévő elektromos hálózatról működtette gépeit, majd a munkálatok befejezését követően látványosan magasabb közös költségről érkezett számla. Balla Béla elmondta, a panaszt kivizsgálták és bebizonyosodott, hogy a vállalkozó az összes folyosó betonozása során mindössze 150 kW áramot és 3,5 köbméter vizet használt el. „Műszaki emberként azt az állítást legjobb esetben is erős csúsztatásnak tartom, hogy 3-4 hónap alatt betonkeverővel 5 lakószint munkálataihoz ennyi áram elegendő volna... ” - értékelte Pálfi a „vizsgálat” eredményét.

Számlázás bármikor

Mivel a bérlők reklamálták a 2009-ben és 2010-ben is megkapott, 2008-ra vonatkozó pótlólagos számlákat, Baranyi Irén gazdasági igazgató arról tájékoztatta őket, hogy akár öt évre visszamenőleg is helyesbíthetik a közös költségeket, ha ez idő alatt újabb információkhoz jutnak a lakók számának változásáról. A lakógyűlés végén felszólaló Pálfi Péter határozott időpontokat és pontos ígéreteket kért az IKV-tól az elhangzott vállalások teljesítésére, de ezek nem hangzottak el. Az udvar lezárásának ügyét is mindössze a következő év februárjára jósolták, ameddig a tulajdonosi közgyűlés legközelebb összeül. A cég a jelenlévők kérésére a megbeszélésről írásos összefoglaló kiküldését vállalta. „Azzal, hogy legutóbb a nyilvánosság elé álltunk a problémáinkkal, legalább azt elértük, hogy foglalkozni kezdtek velünk. Lemosták a Passzázs felőli bejárat felett évek óta koszolódó ablakokat, elkezdték javítani a kilógó vezetékeket és izzót tettek az üres foglalatokba – ez már nagy eredmény ahhoz képest, ahogyan ezeket a kérdéseket az elmúlt időszakban kezelték. Bár ezen a lakógyűlésen nem sok konkrétumot hallhattunk, mégis bizakodunk benne, hogy az elindult folyamatok nem állnak meg és előbb-utóbb valóban élhető lesz a belváros egyik emblematikus helye” - összegezte Pálfi Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.