Közélet

Gripennel, ezerrel, 150 méter magasan + TÉRKÉP

Gripennel, ezerrel, 150 méter magasan + TÉRKÉP

2010. november 14., vasárnap
Gripennel, ezerrel, 150 méter magasan + TÉRKÉP

Törvény született a magyarországi vadászgépek alacsony magasságú repülési folyosóinak kijelöléséről. Az indoklás szerint a pilóták kiképzéséhez elengedhetetlen, hogy néha 150 méter magasan vagy annál is alacsonyabban repüljenek óránként ezer kilométeres sebességgel - írja a Magyar Nemzet Online.

A Magyar Légierő eddig csak ideiglenesen kijelölt területeken hajthatott végre alacsony repüléseket a kecskeméti repülőbázisról felszálló vadászgépeivel, ott is csak kis sebességgel. A Szentgyörgyi Dezső repülőbázis megbízott parancsnoka,

Zsámboki Tibor

ezredes elmondta: országunk nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy saját tenger felett gyakorolhassák pilótái az alacsonyan elvégzett, nagy sebességű repülés sajátos körülményeit, ezért szükséges új, állandó folyosók megnyitása. A Gripeneket repülő pilótáinknak eddig is volt egy kijelölt sáv alacsony repülések végrehajtására, főleg a kecskeméti és a pápai bázis körüli szűk, állandó katonai légterekben. Itt legmagasabb sebességnek eddig a 460 km/órás sebességet engedte meg az ide vágó rendelet. A helyzet most változott - tette hozzá a parancsnok. Az alacsony manőverezés oktatásában fontos a nagy sebesség alkalmazása is, olyan fizikai sajátosságokkal találkoznak itt a pilóták, amiket szimulátoron sem lehet generálni. Ezért ezentúl a 460 km/óra helyett akár 1050 km/órás sebességgel is gyakorolhatnak pilótáink az erre kijelölt területek felett – mondta az ezredes, hangsúlyozva, hogy a pontos vonalak még nincsenek meghatározva, az egyeztetés jelenleg is zajlik. Annyi biztos, hogy a kijelölendő korridorok a talajtól legfeljebb 900 méteres magasságig terjednek majd, tíz kilométer szélesek lesznek, és legalább 4 kilométerre elkerülik a működő, nem ellenőrzött repülőtereket és a lakott területeket.

Az újonnan kijelölt katonai légtérfolyosók interaktív térképét a Siklórepülő Szövetség készítette el:

TÉRKÉP

További részletek

a Magyar Nemzet honlapján

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.