Közélet

Botka akadályozza a városi cégek átvilágítását? + HANG

Botka akadályozza a városi cégek átvilágítását? + HANG

2010. november 30., kedd
Botka akadályozza a városi cégek átvilágítását? + HANG

Botka László szerint a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság és a város cégeinek vizsgálatával megbízott szakértők szerződései törvénytelenek, ráadásul a polgármester egy ügyvédi és egy könyvvizsgálói cég ellen is kifogást emelt. A Fidesz rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol a bizottság elnöke, Gyimesi László leszögezte: Botka szándékosan akadályozza az átvilágítást végző testület munkáját.

A város sajtófőnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy

Botka

azért függeszti fel a bizottság minden határozatának végrehajtását, mert törvénytelennek tartja a szakértőkkel kötött szerződéseket, mivel a vizsgálatba be lehet vonni teljesítési segédet és helyettest is, de nem rögzíti a dokumentum, hogy ők név szerint kik. A polgármester szerint így a bizottság által jóvá nem hagyott személyek nézhetnének bele a teljes szerződésállományba, és a dolgozók személyes adataiba. A város első embere aggályosnak tartja azt is, hogy

Lengyel József

volt fürdőigazgató felmentésének ügyét az az ügyvédi iroda vizsgálná, amelyik a képviseletét is ellátta a kártérítési perben. Egy könyvvizsgáló céggel szemben pedig azért emelt kifogást Botka, mivel e cég épp akkor látta el Esztergom önkormányzatának könyvvizsgálatát, mikor a város köztartozása miatt kikapcsolták a település egy részén a közvilágítást, a bíróság pedig csődgondnokot nevezett ki.

Gyimesi: Botka fél, ezért akadályozza az átvilágítást

A bizottság elnöke,

Gyimesi László

(Fidesz) rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben, mert szerinte Botka szándékosan akadályozza a bizottság munkáját. "A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság szabályosan döntött a vizsgálatok elrendeléséről. Súlyos tévedések és alaptalanok azok az érvek, amelyek alapján a polgármester a vizsgálatot végző bizottság határozatainak végrehajtását felfüggesztette. A Bizottság döntései az átláthatóságot, így az önkormányzat érdekeit szolgálják" - mondta el Gyimesi, aki szerint az önkormányzati törvény 25. § (2) bekezdése szerint "a polgármester felfüggesztheti a bizottság, a részönkormányzat testülete döntésének a végrehajtását, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit.” "Először is leszögezném, hogy a bizottság által felkért független szakértők a helyetteseik munkájáért, törvény szerint, mint sajátjukért felelnek" – szögezte le a politikus. "Alaptalan és téves a polgármester 'félelme', miszerint egy ügyvéd ügyvédjelöltje ne járhatna el jogszerűen a segédjeként. Ez nem ütközik sem a közgyűlés határozatával, sem az Önkormányzat érdekével. Az állítás, miszerint egy könyvvizsgáló felelős azért, mert Esztergomban kikapcsolták a közvilágítást, jogilag és az önkormányzat érdekei szempontjából értelmezhetetlen. A bizottság döntése értelmében annak elnöke jogosult meghatározni azt, hogy mely szakértő, mely cégnél folytat vizsgálatot. Botka László adatok és a bizottsági elnök döntései nélkül tette megalapozatlan kijelentéseit, mert a bizottság elnöke nem hozott rendelkezést arról, hogy melyik szakértő, hol vizsgálódik. A polgármester meg se várta, hogy a szakértők elfogadják-e a megbízást, illetve, hogy melyik önkormányzati céget fogják vizsgálni" – fogalmazta meg észrevételeit az ügyben a képviselő, aki hozzátette, hogy a bizottság tiszta és átlátható munkát végez, a közvélemény teljes nyilvánossága előtt. "Botka László politikai támadást indított a bizottság ellen. Politikai támadásról van szó, mert a bizottság elnöke a sajtóból értesült a döntéséről. Ha megfontolt, polgármesteri döntésről beszélnénk, akkor a bizottság elnökét hivatali úton kellett volna értesíteni. Botka László provokálja a bizottságot és politikai cirkuszt próbál csinálni az önkormányzati cégeknél indult vizsgálatból. A polgármester türelmetlen, kapkod és árnyékra vetődött. Fél, és akadályozza a bizottság munkáját" – zárta gondolatait a Fidesz szegedi elnöke.

Hallgassa meg a Gyimesi Lászlóval készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.