Kultúra

Bethlen Gábor-díj: költő, közíró, történész és jogtudós

Bethlen Gábor-díj: költő, közíró, történész és jogtudós

2010. november 15., hétfő
Bethlen Gábor-díj: költő, közíró, történész és jogtudós

Bohumil Dolezal cseh politológus, közíró, Kányádi Sándor költő, valamint Für Lajos történész és Király Tibor jogtudós részesült az idén Bethlen Gábor-díjban, az elismeréseket vasárnap adták át a fővárosban – tájékoztat a Magyar Nemzet Online

A határon túli magyarság szellemi anyagi és támogatása, valamint az összetartozás a fő mottója az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítványnak. Az erdélyi fejedelem születésének 430. évfordulója alkalmán tartott ünnepségen

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés fideszes alelnöke köszöntőjében Pázmány Péter a fejedelemhez intézett szavait idézte: „mert ha nekünk nem fáj, saját nemzetünknek romlása, fogyása, akkor nem tudom kinek fáj”. E gondolat kell hogy foglalkoztasson bennünket a Kárpát-medencében, a magyarok földjén – mondta.

A díjazottak

Az első díjazottat,

Bohumil Dolezalt

méltató

Kiss Gy. Csaba

kurátor azt mondta: a közíró igazi független szellem, aki egyetlen politikai párthoz sem tartozik, de értékeihez nem fér kétség. A XIX. és XX. század legnemesebb cseh hagyományaiból származik gondolkodása, illúziók nélkül szemléli a cseh politikát és térségünk történéseit. Az elismerésért magyarul köszönetet mondó író így fogalmazott: tartós béke csak az igazságosságra, a megbékélésre és a megbocsátásra épülhet, ezért nem elég imádkozni, tenni is kell érte.

Kányádi Sándor

költőről

Bíró Zoltán

kurátor mondott beszédet, szerinte a nyolcvanéves költőnek nem kell mentegetőznie sem életműve, sem életfilozófiája, sem élete kisebb-nagyobb fordulói miatt.

Für Lajos

történészt

Hende Csaba

honvédelmi miniszter méltatta. Kiemelte: egész életét a nemzet szolgálatában élte le, politikusként mindig a köz érdekét szolgálta: olyan életpálya áll mögötte, amelyet a nemzet szolgálatában futott végig, s nem kímélte magát.

Király Tibor

jogtudósról, a negyedik díjazottról

Bakos István

kurátor mondott méltató szavakat. Kiemelte részvételét az 1993-as felsőoktatási és 1998-as büntetőeljárási törvény kodifikációs előkészületeinél. Hitvallását az 1957–58 védelem és a védő a büntetőügyekben című könyvében fogalmazta meg, amelyben 1956 áldozataiért, hőseiért és védőik jogaiért tört lándzsát. További részletek

a Magyar Nemzet honlapján

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.