Közélet

Az MSZP a szegedi lézerprojektről a Parlamentben

Az MSZP a szegedi lézerprojektről a Parlamentben

2010. november 15., hétfő
Az MSZP a szegedi lézerprojektről a Parlamentben

Botka László a Parlamentben interpellációban vonta kérdőre a kormányt a Szegeden épülő lézerközponttal kapcsolatban - írja az MTI.

Botka László

(MSZP) azt kérdezte, hogy épül-e Magyarországon új európai lézerközpont. Emlékeztetett arra, hogy az EU 2009-ben hozta azt a döntést, hogy Szegeden, Prágában és Bukarestben kell felépíteni három létesítményt. Szavai szerint a központ jelentősen hozzájárul Magyarország és a régió felzárkózásához. Megjegyezte, hogy a döntés után a Szegedi Tudományegyetem és a város létrehozta az ELI HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Egyúttal döntöttek arról, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program biztosítja a 992 millió forintot, amely ahhoz kell, hogy legkésőbb jövő tavaszig be tudják adni a végleges pályázatot az unió strukturális alapjaihoz. Problémásnak nevezte, hogy eközben nem írták alá a támogatási szerződést és emiatt nem lehetett meghirdetni a közbeszerzéseket.

Fónagy János

államtitkár válaszában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyelőre semmiről nem maradtak le. Megismételte korábbi kijelentéseit, hogy a kormány nagy vonalakban egyetért az ELI programmal. Hozzátette, hogy a program hozadéka viszont bizonytalan, a gazdaság megrendeléseinek elmaradásakor az államnak kellene viselni a fenntartási költségeket. Botka László a választ nem fogadta el, ellentétben a parlamenttel, amely 256 igennel 50 nemmel, 13 tartózkodással megelégedett azzal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.