Közélet

Áttér a száraztárolásra az ajkai timföldgyár

Áttér a száraztárolásra az ajkai timföldgyár

2010. november 13., szombat
Áttér a száraztárolásra az ajkai timföldgyár

Szakértői becslések szerint legalább hat-nyolc hónap szükséges ahhoz, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. átálljon a jelenleg használt nedves technológiáról az úgynevezett száraztárolásra, de a jelenlegi rendszerben a vörösiszap tárolása még biztonságosan megoldható - mondta Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője szombaton - írja az InfoRádió.

Ékes József

, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője, a kármentő bizottság tagja egy hete azt közölte: eltökélt szándéka elérni, hogy a Mal a jelenlegi technológiájával jövő évtől már ne működhessen tovább. A képviselő és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár korábban már többször utalt arra, hogy több országban is használják azt a technológiát, amely során kevesebb vörösiszap termelődik, és a nedvességtartamát 25 százalékra lehet csökkenteni, az iszapos víz lúgossága pedig a jelenlegi 13-ról 10 pH alá csökken. A katasztrófavédelmi kormánybiztos, Bakondi György szóvivője az MTI tudósítójának szombaton azt mondta: a jelenleg állami felügyelet alatt működő cégnél a száraz technológia bevezetése kiemelt cél, de a jelenlegi felmérések szerint az átállás előreláthatóan hat-nyolc hónapot vehet igénybe. A szakértők ugyanakkor keresik annak lehetőségét, hogy az átállás ennél rövidebb idő alatt valósulhasson meg - tette hozzá. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.