Közélet

A kereskedők birtokvédelmet kérnek a jogellenes bontás miatt

A kereskedők birtokvédelmet kérnek a jogellenes bontás miatt

2010. november 17., szerda
A kereskedők birtokvédelmet kérnek a jogellenes bontás miatt
Kedden első fokú döntés született a városi bíróságon a Mars téri kereskedők és a város között húzódó birtokba adási perben. Az ítélet szerint a kereskedőket nem illeti meg földtulajdont érintő jog. A kereskedők leszögezték, hogy élnek majd a fellebbezési jogukkal, tehát a per folytatódik. Most egy nyílt levelet juttattak el szerkesztőségünkbe, amit alább teljes terjedelmében közzé teszünk.

A közlemény

„A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében, a szegedi önkormányzattal perben álló szegedi, Mars téri kereskedők, az alábbi közleménnyel fordulnak a közvéleményhez. A november 16-i ítéletében a szegedi bíróság kimondta, hogy az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmünk alaptalan, mert a Ptk. szabályozásának megfelelően, ezt csak jegyzői hatáskörben lehet elrendelni. Valamint a bíróság ítéletében megjegyzi, hogy: "Helyesen hivatkoznak az alperesek arra, hogy önkéntes teljesítés hiányában önhatalom a felülépítmények elbontására a felperest nem illette meg, hiszen a Ptk. 98. §-a alapján a birtoklás és birtokvédelem az alpereseket is megilleti. A felperes csak jogerős bírósági határozat, illetve elrendelt végrehajtás után bontathatta volna el a pavilonokat, ezért a 2009. november 29-i elbontás jogellenesen történt." Az előbbi idézetet leegyszerűsítve, pavilonjaink a birtokvédelmi szabályozás által mind a mai napig a Mars téren helyezkedhetnének el, ha tavaly ősszel ezeket az önkormányzat, törvénybe ütköző módon nem rombolta volna le. Így, ezért a mai napon közigazgatási eljárásban építményeink hatóság általi birtokvédelmét indítványoztuk, amely az előzőekben idézett bírósági ítélettel is alátámasztva megillet minket” - írják a szegedi Mars téri kereskedők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.