Közélet

600 fővel növelnék a honvédség létszámát

600 fővel növelnék a honvédség létszámát

2010. november 22., hétfő
600 fővel növelnék a honvédség létszámát

Általános vitára bocsátotta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén azt a határozati javaslatot, amely 600 fővel bővítené a honvédség létszámát. A javaslatokat végül 15 igen (Fidesz-KDNP és a Jobbik) és 4 nem (MSZP és LMP) szavazat mellett vitára alkalmasnak találták – írja a Magyar Nemzet Online.

A bizottság előtt

Simicskó István

honvédelmi államtitkár elmondta: az eddigi – a honvédség létszámát tartalmazó – határozat úgy módosul, hogy a katonai felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére létrehoznának egy zászlóaljat: az úgynevezett Ludovika zászlóalj 600 fős bővítést jelentene. A javaslatot végül a Fidesz és a KDNP, illetve a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, az LMP képviselője pedig tartózkodott, így a bizottság 15 igen, három nem és egy tartózkodás mellett vitára alkalmasnak találta a határozati javaslatot.

Felgyorsított tartalékok

A kormány egy évvel előrébb hozná a tartalékos rendszer bevezetését, így 2012. január helyett 2011. január 1-e szerepel a javaslatban. Az új rendszert két lépcsőfokban vezetnék be, mely elemek még 2-2 komponenst tartalmaznának. Az első lépés a védelmi tartalék kialakítása lesz, amelybe beletartoznának például azok az önkéntes tartalékosok, akik a honvédségi objektumokat őriznék, illetve a műveleti tartalékosok, akik főleg leszerelt katonák, vagyis már kiképzett, gyakorlott emberek. Háború esetén is őket hívnák be első körben, a tervek szerint 8000 önkéntes tartalékost vonnának a rendszerbe, erre az államtitkár szerint egy év és 75 millió forint elegendő lenne.

Iváncsik Imre

, a bizottság MSZP-s alelnöke úgy nyilatkozott: egyetértenek a tartalékos rendszer kialakításának felgyorsításával, de azt nem tudják támogatni, hogy a kormány abból kiindulva, hogy teljesítse az ígéreteit, beöltözteti egyenruhába az eddig is őrzés-védéssel megbízott embereket. Illetve azzal sem értenek egyet, hogy a köztársasági őrezred helyett a jövőben a honvédség katonái őrizzék fegyveresen a nemzeti ereklyéket. Simicskó István szerint logikus, hogy az önkéntes őrző-védőkkel szerződést kössenek, és azokat sem akarják kizárni, akik jelenleg is katonák mellett szolgálnak. Az ereklyék óvása pedig továbbra is a köztársasági őrezred feladata maradna, mint mondta, a méltó őrzés a cél, nem pedig a katonai puccs. A javaslatokat végül 15 igen (Fidesz-KDNP és a Jobbik) és 4 nem (MSZP és LMP) szavazat mellett az általános vitára alkalmasnak találta a bizottság.

Forrás:

Magyar Nemzet Online

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.