„Kihúzzák” Gyurcsány alól a Táncsics Alapítványt?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érzékeny kérdés került terítékre az MSZP-ben a Táncsics Alapítvány feladatai és jövőbeni működése kapcsán. Vannak, akik „kihúznák” Gyurcsány Ferenc kuratóriumi elnök alól a szervezetet, míg Gyurcsány ragaszkodik a Táncsicshoz és a megkezdett építkező munka befejezéséhez – értesült a Népszabadság honlapja.

Egyre többet foglalkoznak – leginkább folyosói beszélgetésekben – az MSZP-ben a Táncsics Alapítvány szerepével és működésével. Legutóbb azért került újra napirendre a pártalapítvány ügye, mert a szervezet kuratóriumi elnöke, Gyurcsány Ferenc vitába keveredett az elnökség bizonyos tagjaival a Vértanúk terén tartott Charta-tüntetés kapcsán. Mint ismert, többen úgy érezték – ennek Szanyi Tibor nyilvánosan is hangot adott –, hogy a volt kormányfő nem tartotta be az ígéretét akkor, amikor az eredeti elképzeléssel szemben a fő szónoka volt a demonstrációnak. Hozzá kell tenni, hogy őt a Charta kérte fel a beszédre, a volt kormányfőhöz közeli források pedig határozottan cáfolják, hogy bármilyen megállapodás lett volna. A volt pártelnök szerepvállalása után – a Népszabadság több forrásból származó információi szerint – néhányan felvetették: ha Gyurcsány a jövőben sem kooperál a párt többi vezetőjével, akkor érdemes elgondolkodni akár azon is, hogy valahogy „kihúzzák alóla” a Táncsics Alapítványt.

Az MSZP pártalapítványát 2003-ban hozták létre, fő tevékenysége politikai, oktatási és ismeretterjesztő feladatok ellátása. Az alapítványt korábban Baja Ferenc, majd Lamperth Mónika irányította. Gyurcsány azután kérte és kapta meg a Táncsics kuratóriumi elnöki posztját, hogy lemondott a pártelnökségről. Eredetileg egy baloldali kutatóintézet megalapítását és vezetését ajánlották fel neki a feszültségekkel terhelt időszakban (ekkor keresték Gyurcsány utódát a kormányfői székben), de az expártelnök az alapítványt „kérte”.

A Népszabadság forrásai szerint Gyurcsány nem támogatja a Táncsics Alapítvány átalakítását, s a volt kormányfő kötött mandátumot kapott kuratóriumi elnökként: 2014-ig nem visszahívható, lemondásra pedig feltehetően nehezen lenne rászorítható. A Népszabadság forrásai azt mondják: bizonyos frontok láthatóak, de csak apróbb támadások indultak, a háború ugyanis senkinek sem érdeke; miután mindkét fél erőteljes sérülését hozhatja. Az bizonyos, hogy a párthoz kötődő intézményi és alapítványi hálózat – közte a Táncsics – működésének felülvizsgálata megkezdődött.

(Forrás: nol.hu)

Előző sztori

Szlovákia a kettős állampolgárságról

Következő sztori

Elcsúszott 21 tonnás rakományt jelentettek a rádióhallgatók