Kultúra

Weöres Sándor Csalóka Pétere a szegedi Kisszínházban

Weöres Sándor Csalóka Pétere a szegedi Kisszínházban

2010. október 22., péntek
Weöres Sándor Csalóka Pétere a szegedi Kisszínházban

Egy "tiszta és őszinte" történetet láthatnak azok a gyerekek és felnőttek, akik megnézik Weöres Sándor Csalóka Péter című mesejátékát a szegedi Kisszínházban; a darabot kedden mutatják be Sándor János rendezésében.

A Jászai-díjas rendező – aki egy esztendeje

Jékely Zoltán

Aranyszőrű bárány című mesejátékát vitte színre Szegeden – a darab pénteki főpróbája után az MTI-nek elmondta: a gyerekdarab-rendezés korábban valahogy kimaradt az életéből. Egy kivételre azonban mégis büszke, az egykori Bartók Gyermekszínházban színpadra állított Koldus és királyfi musicalt az országban több helyen is játszották.

Sándor János

szerint a gyerekeknek "tisztán" kell játszani, nem szabad dörzsölt felnőttként a színpadra állni. A darabban is elhangzanak Weöres Sándor sorai: "mint a gyermek, nézzél szerte, máris nem vagy vakság-verte". Hangsúlyozta: a színészek nagyon jó partnerek voltak a mesejáték színrevitelében, mert a munka során ők is igyekeztek gyermekfejjel gondolkodni. A gyerekek fantáziája szinte határtalan, és ezt a színpadon is ki kell használni, így alakíthat egy lovat két fiatal, vagy varázsolhatja békakórussá a színészeket néhány zöld sapka – fogalmazott a rendező.

Weöres Sándor

gyermekdarabját, amely alapjául a Csalóka Péter című székely népmese szolgált, 1976-ban mutatták be először a fővárosi Bábszínházban. Az érett óvodásoknak és alsó tagozatos iskolásoknak szóló szegedi előadás kerettörténete is a bábszínházban játszódik: a címszerepet alakító

Rédei Roland

, a Péter feleségét játszó

Márkus Melinda

és gőgös és rettentően ostoba bírót megformáló

Flórián Antal

is bábfiguraként jelenik meg először a színpadon. A figurákat a gólyalábas bábjátékost és mesélőt alakító

Lazók Mátyás

kelti életre

Molnár Zsuzsa

díszletei között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.