Közélet

Választás 2010: érdekességek, információk (FRISSÍTVE)

Választás 2010: érdekességek, információk (FRISSÍTVE)

2010. október 3., vasárnap
Választás 2010: érdekességek, információk (FRISSÍTVE)

Milyen lesz a megyei közgyűlések összetétele? Ki lesz a főpolgármester? Milyen eredményeket érnek el a pártok az egyes településeken és régiókban? Az urnazárást követően az országos adatokról, érdekesebb eredményekről is beszámolunk portálunkon.

22.25

Amint a kormányfő is kiemelte, a Fidesz megszerezte mind a 19 megyei közgyűlésben a többséget. A megyei jogú városok közül csak Szegeden nem sikerült a polgármesteri széket elhódítania a kormánypártnak, de úgy tűnik, a testületben itt is a jobboldali szerez többséget.

22.15

Orbán Viktor

kormányfő a választást értékelő beszédében a szavazóknak és önkénteseiknek mondott először köszönetet, majd gratulált a megválasztott települési vezetőknek. A Fidesz elnöke szerint nagy jelentősége van az ország szempontjából - és ezt a mai választás is igazolta -, hogy valami mellett fogott össze Magyarország, nem valami ellen. "2010 adja meg 1990 értelmét, most teljesedett be az, ami azóta nem tudott" - mondta. "20 éve nem tudtak megegyezni a magyarok abban, hogyan akarnak élni - ez a vita most eldőlt." "A mai napon kinyilvánították a szavazók: helyes irányba fordult az ország szekere. A választók a kormány eddigi munkájáról is véleményt mondtak, igent mondtak a nemzeti együttműködés rendszerére." "Magyarország ma szerezte vissza a fővárosát. Budapest az elmúlt 20 évben mindig vitában állt az ország többi részével, mától ismét egységben áll velük." Belátható időn belül erős és tekintélyes országgá válunk - ígérte a kormányfő. "Tudjuk, mit akarunk és azt végig is kell csinálnunk - és ehhez mindenkire szükség lesz."

22.05

Miskolcon is fideszes győzelem született:

Kriza Ákos

42 százalékkal lett polgármester az adatot 97,5 százalékos feldolgozása mellett.

21.55

Seres Mária

, a Civil Mozgalom vezetője Mátraverebélyen lett polgármester 45 százalékos eredménnyel, holott korábban csak turistaként járt a településen a nyíregyházi politikus. A Lehet Más a Politika egyetlen polgármesteri posztját

Ivády Gábor

nyerte le Ivád községben.

21.50

Mesterházy Attila

, az MSZP elnöke szerint a párt a vártnál jobb eredményt ért el, "a szocialisták az ellensúly és az ellenzék legerősebb pártja lett".

Horváth Csaba

, az MSZP 2. helyen végzett főpolgármester-jelöltje együttműködést ígért a budapesti közgyűlésben a saját programjuk mentén a nyertes Fidesznek.

21.40

Vona Gábor

, a Jobbik elnöke szerint a párt hatalmas lépést tett előre, jelentős eredménynek tekinti a több száz jobbikos képviselőt. "Mától Tiszavasvári a Jobbik fővárosa" - fogalmazott Vona, mivel a polgármesteri cím és a testületi többség is a párté lett, a városból mintatelepülést szeretne csinálni a pártelnök. Prioritásként a korrupció felszámolását, a munkahelyteremtést és a közbiztonság elősegítését jelölte meg a pozícióba került jobbikosoknak.

21.25

Budapesten

Tarlós István

(Fidesz) nyerésre áll, a 33 fős fővárosi közgyűlésben pedig úgy tűnik, a kormánypárt 1 fős többséget szerez.

21.15

Úgy tűnik, a Fidesz minden megyei közgyűlésben abszolút többséget szerzett. A megyei jogú városok közül egyedül Szegeden nem lesz fideszes vezetés.

21.05

A Somogy megyei Rinyabesenyő 176 fős településén induló 9 független polgármester-jelölt közül

Orsós Imre

nyert 36,94 százalékkal, a második helyezett 24,32 százalékot ért el.

20.55

Az operaénekes

Lóránt-Miklósa Erika

mindössze 1 szavazattal lett második a Fejér megyei Bakonykúti polgármesteri versengésében. A 117 fős községben a másik független jelölt,

Marics József

53, Lóránt-Miklósa Erika 52 szavazatot kapott.

20.45

Veresegyházán 45. éve ugyanaz a vezető: a most ismét újraválasztott

Pásztor Béla

(független) 65,14 százalékkal nyert a fideszes

Horváth Ernő

és az LMP-s

Tatár Sándor

előtt.

20.20

Kecskeméten is meggyőző fideszes siker: a szavazatok 77,08 százalékos feldolgozottságánál

Zombor Gábor

a szavazatok 79,61 százalékával vezet a szocialista

Király József

(20,39) előtt.

20.15

Miskolcon rendkívül szoros a polgármesterek közti eredmény: a szavazatok 30 százaléka alapján a Fidesz jelöltje,

Kriza Ákos

alig 1 százalékkal vezet. Kaposváron 79,37 százalékos feldolgozottságnál

Szita Károly,

a Fidesz-KDNP jelöltje vezet 76,74 százalékkal,

Lamperth Mónika

(MSZP) a szavazatok 15,3 százalékát szerezte meg. Eldőlt a polgármesteri cím Debrecenben (

Kósa Lajos

), Zalaegerszegen (

Gyutai Csaba

), Szekszárdon (

Horváth István

) - valamennyien kormánypárti politikusok győztek ezen megyei jogú városokban.

20.00

A szavazatok 68,21 százalékos feldolgozottsága mellett Pécsen már ismert a polgármester személye:

Páva Zsolt

(Fidesz) a szavazatok 68,21 százalékát szerezte meg, a szocialista

Meixner András

19,03 százalékon áll. Békéscsabán szintén eldőlni látszik a városvezetői verseny: a kormánypárti

Vantara Gyula l

esz a polgármester, aki 47,06 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 63,5 százalékát kapta, az MSZP jelöltje, Miklós Attila 23,5 százalékot kapott eddig.

19.35

Az eddigi választásokhoz képest meglepő részvételi arányok: az ország észak-keleti felében volt a legmagasabb, míg Budapesten a legalacsonyabb a részvétel.

19.25

Az ország 487 településén már a választás előtt ismert volt a polgámester-választás kimenetele: ennyi helyen indult ugyanis mindössze egyetlen jelölt a vezetői posztért. A zömében kistelepülésen túl Tököl, Lajosmizse és Dabas városvezetőinek sem akadt kihívója.

19.00

A Borsod megyei Becskeházán 100 százalékos részvételt regisztráltak, a kistelepülés mind a 42 lakója szavazott este fél 6-ig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.