Közélet

Új jelzőlámpás csomópont és dísztér a Mars téren

Új jelzőlámpás csomópont és dísztér a Mars téren

2010. október 15., péntek
Új jelzőlámpás csomópont és dísztér a Mars téren

A tervek szerint október 18-án, hétfőn változik a forgalmi rend a Mars térnél: üzembe kerül a jelzőlámpás csomópont a Hajnóczy utcánál. Elkészült az SZTE Mérnöki Kar épületét méltó módon kiemelő parkosított dísztér is, megszüntetve az átmenő gépjárműforgalmat a tér ezen az oldalán - közölte a Pólus Kft. sajtóközleményében.

A „Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” projekt keretében befejeződött a Mars térhez kapcsolódó közlekedési csomópontok átépítése, melynek célja a piacra érkező gépkocsiforgalom és a buszpályaudvar forgalmának szétválasztása. Az új forgalmi rend szerint a körútról a buszpályaudvar felé lekanyarodó járművek csak a Szt. Gellért utca felé haladhatnak a Kossuth Lajos sugárút irányába, nem tudnak áthajtani a Mérnöki Kar előtt a Pulz utca felé. A tervek szerint hétfőtől a Hajnóczy utcánál beüzemelik a jelzőlámpás csomópontot, hogy megkönnyítse a piac autós megközelítését. Újdonság, hogy a nagykörútról (a Kossuth Lajos sgt. felől) kis ívben jobbra lehet kanyarodni a piac felé, a térről kikanyarodni pedig mindkét irányba lehet a nagykörútra. A Hajnóczy utcából azonban ezután csak jobbra lehet kikanyarodni! A nagykörút felől a piac a továbbiakban csak a Gábor Dénes Gimnázium előtti utcaszakaszon keresztül közelíthető meg. Újdonság továbbá, hogy a Boross József utca kétirányúvá vált a Mars téri szakaszán. A piac belső parkolójának bejárata átkerült a Boross József utcába, a Mérnöki Kar felőli sarokra. Fő megközelítési útvonala pedig a Nagykörút-Boross József utca, a parkolót elhagyni pedig a Boross József utcán át a Gábor Dénes Gimnázium előtti útszakasz, a Cserzy Mihály utca és a Pulz utca felé lehet. A Boross József utca Mérnöki Kar és a Pulz utca közötti szakasza továbbra is egyirányú marad a Pulz u felé (lásd a mellékelt térképet). Az SZTE Mérnöki kar előtt elkészült a dísztér. Az intézmény díszburkolatos előtereként szolgáló klasszikus park 450 négyzetméteres cserjés zöldfelületén 20 db fa került kiültetésre. A 800 négyzetméter díszburkolaton 2 szobor, 20 pad és burkolatba süllyesztett díszvilágítás kapott helyet. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyertese, a Mars SC Konzorcium végezte bruttó 250 millió forint értékben. A cégtársulás vezetője a SADE Magyarország Mélyépítő Kft., a konzorcium partnere pedig a Colas Út Építőipari Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.