Gazdaság

Tapossa laposra: pénzt is gyűjthetnek a környezettudatos diákok

Tapossa laposra: pénzt is gyűjthetnek a környezettudatos diákok

2010. október 6., szerda
Tapossa laposra: pénzt is gyűjthetnek a környezettudatos diákok

Óvodáknak és iskoláknak szóló italos kartondoboz-gyűjtő programot hirdet meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az ország 6 városában és Budapest 2 kerületében, Szegeden a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. támogatásával.

A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtést, emellett pedig plusz bevételi forráshoz juttassák az intézményeket. Az elmúlt évek iskolai és óvodai 1-2 napos akcióival ellentétben az idei gyűjtőprogram október 1-jétől december 15-ig tart. Az óvodák és iskolák minden kilogramm begyűjtött italos kartondoboz után 15 forint támogatást kapnak, az első helyezettekét pedig városonként meg is duplázza az IKSZ. A nagyszabású környezetvédelmi akció keretében Budapest X. és XVII. kerületében csak az óvodák, míg Szentendrén, Dunakeszin, Gyöngyösön, Miskolcon, Várpalotán és Szegeden az általános iskolák is jelentkezhetnek a programra. Az október 1-jétől december 15-ig tartó szakasz egyben tesztként is szolgál: amennyiben sikeres a kezdeményezés, jövőre az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatók szakmai segítségén keresztül az egész ország területére kiterjeszti a gyűjtést. Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból csupán 14 kerül szelektív hulladékgyűjtőbe. Az arány növeléséhez olyan szemléletváltásra van szükség, amely kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az elsősorban óvodásokat és rajtuk keresztül a szülőket, pedagógusokat célzó kezdeményezés keretén belül minden kilogramm szelektíven gyűjtött, 75 százalékban jó minőségű papírból készülő tejes és gyümölcsleves dobozért cserébe 15 forint támogatás jár az intézményeknek. „Az italos kartondoboz-gyűjtő program keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsös dobozokért cserébe játékokat, sportszereket vásárolhat az óvoda. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nem csak a program ideje alatt, de azután sem fogja egy ilyen doboz sem a kukákban végezni” - mondta

Baka Éva

, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. Az akció menetét és pontos mechanizmusát egy környezetvédelmi óra keretében, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában mutatta be az Italos Karton Egyesülés és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberekből álló előadó csoportja, ahol a szelektív hulladékgyűjtés helyes módszere mellett előtérbe került az újrahasznosítás folyamata is. „Fontos, hogy már az óvodásoknak és kisiskolásoknak is megtanítsuk, környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása nem csak mások, hanem a mi közös feladatunk is. Az óvodai és iskolai akciókon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül tapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. Innen, az intézményekből a munkatársaink a telephelyünkre, onnan pedig a papírgyárba szállítják majd ezeket a dobozokat, ahol újrapapír készülhet belőlük, ez pedig akár füzet, vagy rajzlap formájában visszakerülhet a gyerekekhez” – nyilatkozta

Nagy Edina

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. másodnyersanyag ügyintézője. Az óvodák és iskolák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, amelyeket a helyi kommunális szolgáltatók, a városban a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai szállítanak el. További információ kérhető:

www.italoskarton.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.