Közélet

Szanyi: Magánperek a nyugdíjbefizetések felfüggesztése miatt

Szanyi: Magánperek a nyugdíjbefizetések felfüggesztése miatt

2010. október 27., szerda
Szanyi: Magánperek a nyugdíjbefizetések felfüggesztése miatt

Szanyi Tibor ellenzéki politikus üdvözölte az Alkotmánybíróság különadóról született tegnapi döntését, és bírálta a Fidesz Alkotmánybíróságot érintő törvénymódosítását. Vélhetően számos per indul majd a magán-nyugdíjpénztári befizetések tizennégy hónapos állami felfüggesztése miatt, hiszen ez a döntés hárommillió ember vitális érdekeit sérti – nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Szanyi Tibor szocialista politikus, országgyűlési képviselő. Elmondta: pártja is pert indít az ügyben.

Az Alkotmánybíróság tegnapi döntését a különadó eltörléséről helyeselte, bírálta ugyanakkor a Fidesz AB-vel kapcsolatos törvényjavaslatát. Mi az MSZP gondja a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami korlátozásával, miközben a kormány megbízottja, Selmeczi Gabriella úgy nyilatkozott: a magán-nyugdíjpénztáraknak át nem utalt összegeket nyugdíjak kifizetésére használják fel, továbbá egyéni számlán nyilvántartják és jóváírják majd, tehát veszteség nem érheti az állampolgárt? – hangzott a Duna Televízió kérdése. Szanyi Tibor azt mondta: leginkább azt kifogásolja ő és a pártja, hogy a törvényhozó nem adott valós garanciákat arra, hogy a tizennégy hónapon át szüneteltetett befizetéseket vissza is kapják a pénztártagok. „Ez csak egy olyan mondás” - utalt a garanciák szerinte fennálló hiányára a szocialista politikus. A nyugdíjat a mai rendszerben a most járulékot fizetők pénzeiből fizeti az állam. Ha ezen járulékok jó része magán-nyugdíjpénztárba vándorol, akkor az összegeket az államnak pótolnia kell. Erre mondja a kormányzat, hogy ezt most így képes megtenni – hangzott a Hattól nyolcig felvetése. „Nagyon sokféleképpen meg tudja tenni, mint ahogy meg tudta tenni az elmúlt tizenhárom-tizennégy esztendőben. Ezen ne csodálkozzunk, ez nem valami új dolog, hogy a nyugdíj-előtakarékosság egy része magánpénztárakba megy” - érvelt Szanyi. A pénztári megtakarítás később kinek-kinek a személyes vagyonává válik, mi több, örökölhető; összességében egy egészen más típusú megtakarítást, mint a folyó bevételekből fedezett nyugdíj – emlékeztetett a politikus. Mit szól ahhoz a kormányzati érvhez, miszerint az állami nyugdíjrendszer működtetése olcsóbb is, hiszen ezek működtetése mindössze két százalék, a magán-nyugdíjpénztáraké 4-5 százalék? - vetette fel a Hattól nyolcig. „Az állami nyugdíjkasszának nincs ilyen jellegű kezelési költsége, pontosabban a folyó kezelési költségen igen, de az nem egy olyan kassza, amely tele van pénzzel, azt működtetem és befektetem; az egy lényegében aznapi ki- és befizetésről szól” - érvelt Szanyi. Úgy vélte: nem lehet összehasonlítani a magán- és az állami nyugdíjrendszert, már csak azért sem, mert például az állami nyugdíjkasszában lévő alapok nem örökölhetők; a magánpénztárak költségeiben pedig benne foglaltatik a garancia-alap is, ami biztosítja a befektetett pénzeket. A két rendszer tehát nem hasonlítható össze, az állami kassza esetében például nem érdemes hozamról sem beszélni, hiszen ott az adott hónapban befolyó pénzeket ki is fizetik nyugdíjakra – mondta az MSZP-s politikus. Az Alkotmánybíróság tegnapi döntéséről és az azt követően született fideszes törvénymódosításról Szanyi úgy nyilatkozott: ha az Alkotmánybíróság kimondja egy adott törvényről, hogy rossz, alkotmányellenes, akkor „nem az Alkotmánybíróságot kell agyonütni”, hanem a döntés szerint kell cselekedni. (Duna Televízió Zrt. Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.