Közélet

Schmitt Pál fogadta az Európai Parlament elnökét

Schmitt Pál fogadta az Európai Parlament elnökét

2010. október 23., szombat
Schmitt Pál fogadta az Európai Parlament elnökét

Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalában fogadta Jerzy Buzeket, az Európai Parlament (EP) elnökét, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott a magyar fővárosba – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

A közvetlen, baráti légkörben folytatott eszmecserén szóba került a 2011-es magyar EU elnökségre való felkészülés, az alkotmánymódosítás, az európai azonosságtudat erősítésének fontossága, valamint a vörösiszap-katasztrófa témaköre. Az Országgyűlés által megkezdett alkotmánymódosítási folyamatról szólva,

Schmitt Pál

köztársasági elnök kifejtette, javaslatot tett kereszténységre történő közvetlen utalásra, a Szent Korona, illetve az anyanyelv, a család, az élethosszig tartó tanulás, valamint a sport és egészség Alkotmányban történő megjelenítésére.

Jerzy Buzek

hangsúlyozta, fontos, hogy az alapszerződés összhangban legyen a társadalmi változásokkal, a reformok pedig a haladás nélkülözhetetlen eszközei, miként azt az Európai Unió története is mutatja. A magyar EU elnökséggel kapcsolatban, Jerzy Buzek emlékeztetett a soros elnökségi szerep kiemelt fontosságára, amely véleménye szerint a Lisszaboni Szerződés életbe lépése után is az egyik legfontosabb intézmény. Hangsúlyozta, az Európai Parlament döntéshozatali szerepe az együttdöntési eljárás kiterjesztése miatt jelentősen megnövekedett, és úgy fogalmazott, míg az Európai Parlament az Európai Unió alsóháza, a soros elnökséget betöltő tagállam által irányított Tanács a felsőház szerepét tölti be, így szoros együttműködésre van szükség e két intézmény között. További részleteket

a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.