Egészség

Rendkívül gyorsak a Csongrád megyei mentősök

Rendkívül gyorsak a Csongrád megyei mentősök

2010. október 30., szombat
Rendkívül gyorsak a Csongrád megyei mentősök

Ha a tízemeletes házban nem működik a lift, a Csongrád megyei mentősök akkor is két percen belül felérnek a legfelső szintre - ez derült ki az I. Szegedi lépcsőfutó versenyen szombaton.

A város legmagasabb lakóházában, a 17 emeletes épületben zajló megmérettetésre 27 mentős nevezett - mondta az MTI-nek

Gyenge Ferenc

főszervező. A szegedi mentőállomás főápolója elmondta: a versenyben négy kategóriában indultak a versenyzők, 18-39 éves nők és férfiak, illetve 39 év feletti hölgyek és urak. Emellett kiosztottak egy különdíjat is. Egy kollégájuk ugyanis több mint 120 kilogrammos testsúllyal vágott neki a távnak. Ő valamivel több mint négy perc alatt ért a csúcsra. A nőknél a szegedi Sápi Csilla 1 perc 39 másodperc alatt ért fel, míg a férfiaknál a hódmezővásárhelyi mentőápoló,

Csipak Szilveszter

volt a leggyorsabb, tíz másodperccel lemaradva a legfürgébb hölgy mögött. A verseny során a mentősöknek a felszerelésüket is vinniük kellett. Igaz, a táskájukat most nem pakolták tele, így csupán öt kilogrammot nyomott az egyébként tíz kilós táska. A cél az volt, hogy biztonságban, sérülésmentesen bonyolítsák le a versenyt - mondta Gyenge Ferenc. Sérülés végül nem történt, mert volt lehetőség edzésre, bemelegítésre. Ennek is köszönhető, hogy senki nem adta fel a versenyt. A bemelegítés előtt indulási sorszámot húztak a versenyzők. Ezt követően az alagsorba mentek, így végül 18 és fél emeletet futottak. A legfelső szinten egy orvos várta a versenyzőket. A mentősök mellett tűzoltók és családtagok is megmérettették magukat, igaz, ők versenyen kívül. A fáradságot végül egy kisebb családi nap keretében pihenték ki a mentősök, kora délután marhapörkölt várta őket. A verseny ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor értesültek arról, hogy például a tűzoltók is hasonló megmérettetésen edzik magukat a fővárosban, de ott mentősök nem indulhatnak. Így saját versenyt szerveztek maguknak. A kollégák nagy érdeklődéssel fogadták a küzdelmet, ezért jövőre is egészen biztosan megszervezzük - mondta a főszervező az MTI-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.