Sport

Partvonal (helyett): Serfőző Zsolt a megyei játékvezetésről

Partvonal (helyett): Serfőző Zsolt a megyei játékvezetésről

2010. október 27., szerda
Partvonal (helyett): Serfőző Zsolt a megyei játékvezetésről

Serfőző Zsoltot 2010. július 1-jén nevezték ki a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottsága elnökének. Mivel számos olvasói észrevétel érkezett a témában, ahogy múlt heti Partvonal rovatunkban ígértük, a JB elnöke Sahin-Tóth Dezső szakmai alelnök és portálunk felkérésére egyfajta kor- és körképet készített a Csongrád megyei játékvezetésről. Az alábbi írásban összegzi, milyen tervekkel vágott neki a munkának, s mit tapasztalt az eddigiekben.

„Amikor a kinevezésemet megkaptam, a szövetség vezetői arra kértek engem, hogy a korábbi időszak alatt kialakult bizonytalanságot, következetlenséget szüntessük meg, és egy egységes játékvezetői kart hozzunk létre. Természetesen – mint az élet más egyéb területein is – sok egyéb problémát kellett megoldanunk. Elsősorban azt szerettem volna elérni, hogy a megyén belül a játékvezetői csoportok ne ellenfélként kezeljék egymást, ne azt nézzék, hogy a másik játékvezető mennyi mérkőzést vezet, hanem a saját feladatukat oldják meg. Az eddigi visszajelzések alapján jó úton indultunk el, mind a mérkőzések elosztásában, mind a feladatok elvégzésében azonos szinten tudjuk kezelni a csoportokat. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a jelenlegi mérkőzésszámhoz képest a játékvezetői létszám nem mindig elégséges, ezért a megfelelő utánpótlásról gondoskodnunk kell. Hiába jelentkeztek már többen játékvezetői tanfolyamra, a képzést az MLSZ keretein belül kell elvégeznünk. Korábban januári időponttal indult játékvezetői tanfolyam, idén az átszervezések miatt már decemberben megkezdődik, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az utánpótlásképzést két részre kell bontanunk. Alacsonyabb osztályban is szükséges, hogy a már vizsgázott játékvezetők részére lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megfelelő felkészültség esetén magasabb osztályban is kipróbálhassák magukat. Természetesen a fokozatosságra itt is figyelnünk kell. A csapatok sokkal egyszerűbb helyzetben vannak, mint mi, hiszen egy ifjúsági korú vagy újonnan igazolt játékos esetében lehetőségük van, hogy a játékosokat csak a mérkőzés egy bizonyos idején játszassák, mi azonban a játékvezetőinket a mérkőzés egészére kell kiküldjük, a szünetben nem cserélhetjük le őket. Tudjuk, hogy ez sokszor rizikóval jár, hiszen egy-két esetben negatív visszajelzéseket is kapunk, de arra kérem a sportszerető embereket, azt vegyék figyelembe, hogy a játékvezető is a legjobb tudása szerint szeretné levezetni a mérkőzést. Jelenleg kidolgozás alatt van az a megyei utánpótlásrendszer, ami alapján mind a megyei, mind a későbbi esetleges NB-s mérkőzések vezetésére is igyekszünk felkészíteni a játékvezetőket. Az országos utánpótlással kapcsolatban ettől az évtől kezdődően változás következett be. Korábban a Játékvezető Bizottság Elnöksége jelölte ki azokat a játékvezetőket és játékvezető asszisztenseket, akiket érdemesnek gondolt az NB II-es osztályban való működésre. Korábbi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy az a rendszer nem volt teljesen igazságos, hiszen ha egy megyében több jó játékvezető volt, akkor már megyei szinten dönteni kellett a felterjesztett személyről. A jelenlegi rendszert azért is tartom jobbnak, hiszen itt a játékvezetők egyénileg pályáznak, így a megyei elnökség részéről nem történik szelekció. Ebben az esetben is véleményezni kell a jelölteket, de a jelen esetben mind a négy jelentkezőt alkalmasnak találtuk és támogattuk.

Ezzel kapcsolatban az alábbi követelményeket támasztotta az MLSZ JB:

• A életkor: 19-29 év • Fizikai követelmény: o FIFA által előírt nemzeti szint, • Angol nyelvtudás: o előnyt jelent, de még nem feltétel • Folyamatos működés o 3 év • Vállalja a folyamatos működést saját megyéjében, bajnokságában, osztályában o Eddigi mérkőzései, osztályzatainak értékelése o Az összevonások közötti folyamatos működés • A megyei szövetség JB véleménye, támogatása (kivéve az országos kerettagok) • Tüzetes sportorvosi vizsgálat, alkalmassági igazolással • Megfelelő megjelenés • Munkahely és játékvezetői elfoglaltság összeegyeztethető, • Megfelelő iskolai végzettség: legalább érettségi, • Rendezett családi viszony • Vállalja, hogy folyamatosan részt vesz a munkában Sajnos a beküldött jelentkezés alapján csak 2 főt,

Bánáthy János

játékvezetőt és

Török Sándor

játékvezető-asszisztenst hívták be elméleti és fizikai felmérésre. A fizikai felmérésen az utánpótlás-játékvezetőnk elcsúszott, így nem ért el értékelhető eredményt, ezért nem került be abba a keretbe, amelyet országos kerettagú ellenőrök figyelnek. Török Sándor esetében az elméleti teszt kiértékelésére még nem került sor, így az ő esetében még nem született döntés. A megyei I. és II. osztályban is élesedik a harc a dobogós helyekért és a kiesés elkerüléséért. Kiemelten figyeljük ezeket a mérkőzéseket, és lehetőség szerint úgy szeretnénk eleget tenni az elvárásoknak, hogy magasabb osztályba sorolt játékvezetőt küldtünk a mérkőzésre, ahogy tettük a Kistelek-Mórahalom mérkőzés esetében is. Meg kell említenem azt a korábban elindult jó kezdeményezést is, hogy a Bács-Kiskun és a Békés megyével együttműködve minden héten egy-egy mérkőzés cseréjére kerül sor, így Csongrád megyében megismerhetik a szomszéd megyében működő játékvezetőket is. Elindultunk egy úton, azonban ez az út hosszú. Nem lehet ebben a helyzetben azonnali hatalmas eredményt elérni, hiszen egy válogatott labdarúgót sem lehet 2-3 év alatt kinevelni. Mi kis, apró lépésekkel haladva szeretnénk az előttünk álló feladatokat megoldani. Biztos vagyok benne, hogy hibákat fogunk elkövetni – hiszen a világbajnokságokon is hibáznak a játékvezetők –, de igyekszünk ezeket a hibákat a minimálisra csökkentve a Csongrád megyei labdarúgást szolgálni” – írja

Serfőző Zsolt

, a CSLSZ Játékvezetői Bizottság új elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.