Közélet

Októberben forgalomba helyezik az M43-as első szakaszát

Októberben forgalomba helyezik az M43-as első szakaszát

2010. október 5., kedd
Októberben forgalomba helyezik az M43-as első szakaszát

Még októberben főútként ideiglenesen forgalomba helyezik az M43-as autópálya teljes első szakaszát a régi 5-ös út és a 47-es főút között, s az autósok hamarosan birtokba vehetik a beruházáshoz kapcsolódóan elkészült makói átkötő utat is – tájékoztatta a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kedden az MTI-t.

Az épülő M43 autópálya teljes első üteme elkészült augusztusban, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A szakaszt várhatóan októberben főútként helyezik ideiglenesen forgalomba – áll a NIF Zrt. közleményében. Az út egy részét – a régi 5-ös út és 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) közötti 4,2 kilométeres szakaszát – 7,5 tonnás súly- és 90 km/h-ás sebességkorlátozás mellett már április óta használhatják az autósok. Az M43-as autópálya első, a régi 5-ös és a 47-es út közötti ütemének 2009. november 30-ra kellett volna elkészülnie. A kivitelező M43 SZEGED – MAKÓ Konzorcium azonban egy az autópálya töltés alatt haladó 1000 milliméteres vízvezeték – korábban nem tervezett - megóvása miatt a határidő módosítását kérte. A kivitelező indokait a NIF Zrt. csak részben fogadta el és nettó 448 millió forint kötbérrel sújtotta a konzorciumot. Az M43-as autópálya Szegedet Makóval összekötő 31,6 kilométeres szakasza az új Tisza-híddal, valamint a sztrádát a régi 43-as úttal összekötő főút építése és korszerűsítésére uniós támogatással valósul meg, a projekt teljes költsége 85 milliárd forint, amelynek kétharmadát az Európai Unió fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.