Németül birkózik a SZVSE

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Németóra a birkózószőnyegen – talán így lehet a legtömörebben összefoglalni a SZVSE birkózó szakosztályának legújabb kezdeményezését. Egészen pontosan: tegnaptól németül is tartanak edzést a vasutasoknál az általános iskolás korcsoportnak.

Savanya Ferenc vezető edző ötlete egyrészt népszerűsíti a sportágat, másrészt komoly nyelvi segítséget kapnak a gyerekek. Nem meglepő, hogy az elképzelés nemcsak az érintett birkózópalánták között aratott sikert, hanem a szülőknek is örömet okozott, például nincs szükség külön nyelvtanárt fogadni.
Az edzéseket anyanyelvi szintű vizsgával rendelkező edző vezeti, s az első időben a sportággal kapcsolatos fogalmakat ismerik meg a legifjabb birkózók. Ezek megtanulása után jöhet majd a nyelvtan is. Egy-egy foglakozáson húsz-huszonöt szót tanulva gyarapodik a szókincs, s minden résztvevőnek folyamatos lehetősége van kimondani, gyakorolni a kifejezéseket, ami több annál, amire egy iskolai órán mód van. Ráadásul segíti a bevésést az is, hogy mindenki meg is csinálja, amit éppen tanult: a hidalást, a félnelsont, a talicskázást vagy a csípődobást.
A birkózásban ilyesmivel még senki sem próbálkozott, de lehet, hogy az egész magyar sportban egyedülálló a SZVSE kezdeményezése.

Előző sztori

Engedély nélküli fegyver az autóban

Következő sztori

Erkel-dalokkal az Erkel-évben az iszapkárosultakért