Közélet

Nem nyújtja be Szeged az egyetemi városrész rehabilitációjával kapcsolatos pályázati dokumentációt

Nem nyújtja be Szeged az egyetemi városrész rehabilitációjával kapcsolatos pályázati dokumentációt

2010. október 13., szerda
Nem nyújtja be Szeged az egyetemi városrész rehabilitációjával kapcsolatos pályázati dokumentációt

Amint azt a városi közgyűlés alakuló üléséről szóló élő tudósításunkban is megemlítettük, nem nyújtja be a szegedi önkormányzat az egyetemi városrész több mint kétmilliárd forintos összköltségű rehabilitációjával kapcsolatos pályázati dokumentációt az október 14-i határidőre, a döntéssel kapcsolatos határozati javaslat ugyanis nem kapta meg a közgyűlési többséget. Botka László polgármester szerint a város ezzel elesett 1,8 milliárd forintos uniós támogatástól; a fideszes képviselők úgy látják, még van lehetőség határidő-módosítást kérni.

Bohács Zsolt

, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a határozati javaslat vitája során azt kérte a polgármestertől, hogy a városrész rehabilitációval kapcsolatos pályázati dokumentációt – az úgynevezett részletes akcióterületi tervet – támogató közgyűlési határozat nélkül nyújtsa be, vagy kérjen hat hónapos halasztást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökétől. A fideszes képviselő azzal indokolta kérését, hogy a közgyűlés alakuló ülésére beterjesztett több száz oldalas javaslatot nem tudták részleteiben megismerni, s a bizottságok sem tárgyalták azt.

Botka László

kifejtette, a pályázati kiírás nem teszi lehetővé a támogató közgyűlési határozat hiánypótlását. Abban az esetben pedig, ha az önkormányzat halasztást kér, már egy megváltoztatott pályázati kiírásnak kellene megfelelni. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat a pályázat kedvező kormányzati elbírálása után az önrészt már lényegébe elköltötte a 265 ágyas egyetemi klinika építéséhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre, így a halasztással a képviselők az uniós támogatásról mondanak le. Miután a határozati javaslat a név szerinti szavazáson nem kapta meg a közgyűlési többség támogatását – a szocialista képviselők igennel szavaztak, a Fidesz, az LMP és a Jobbik képviselői tartózkodtak - Botka László kijelentette, a fideszes kérésnek megfelelően halasztást kér a pályázati dokumentáció beadására. A városrehabilitációs projektben "faltól-falig" megújulnak az egyetemi negyed közterületei. A program tervezett költsége 2,386 milliárd forint, amelynek 70 százalékát fedezné uniós forrás. A fejlesztési területen, az egyik foghíjtelken magánberuházásban, hatvan szobás, négycsillagos szálloda épülne mintegy 1,6 milliárd forintból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.