Közélet

"Nem lesz élhetőbb a belváros a Biopolisz Parktól"

"Nem lesz élhetőbb a belváros a Biopolisz Parktól"

2010. október 13., szerda
"Nem lesz élhetőbb a belváros a Biopolisz Parktól"

A belvárosban élők és itt működő kereskedők fő problémái közé tartozik a parkolás és áruszállítás megoldatlansága, melyekre a tervezett Biopolisz Park leírásában sem szerepel működőképes javaslat, sőt bizonyos szempontból megnehezíti a városközpont lakóinak dolgát – mondta el a szegedi közgyűlés alakuló ülése előtti sajtótájékoztatóján Makovi Mária, az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom képviselője.

„Számos fórumon keresztül igyekeztünk hangot adni kérésünknek, hogy a városvezetés találjon megoldást a belváros áldatlan parkolási állapotaira – eddig sikertelenül” – mondta el

Makovi Mária

. Az áruszállítások főként a Feketesas utca lakóinak okoznak kellemetlenséget régóta, mivel innen oldják meg a Kárász és Kölcsey utcák üzleteibe érkező áruk rakodását, rendszerint hajnali 4 órától kezdve.

Hová és mennyiért parkolhatunk majd a Biopoliszban?

A parkolóhelyek jelenleg is szűkös száma tovább csökken a Somogyi utca és a Dugonics tér sétálóutcává alakításával, ami a környékbeli kereskedők ellehetetlenülését is okozhatja, hiszen vásárlóiknak nem lesz lehetőségük leparkolni az üzletek közelében – hangsúlyozta Makovi. A civilek szerint belváros parkolási problémáira nem ad valódi válasz a polgármester által megoldásként emlegetett Árkád üzletház vagy a Honvéd téri parkolóház sem. „

Botka László

az Árkád esetében egy magán befektető által kialakított parkolóhelyeket ígérgeti, melyek kapcsán nincs rá garancia, hogy azok mindvégig ingyenesek maradnak. A Honvéd téren pedig kósza hírek szerint 2-2,5 millió forintért értékesítik a helyeket, így azok sem az átmenő forgalmat fogják segíteni.”

Milliós teraszok ajándékba?

A Biopolisz Park keretében kialakítandó sétálóutcán a tervben szereplő kertes vendéglátóhelyek milliós értékű teraszait tulajdonképpen ajándékba adja a város az üzlettulajdonosoknak – fogalmazott Makovi. „A város ugyanis nem a vendéglátóegységek tulajdonosa, hanem csak a bérleményeké, így a teraszok kialakításával sokmilliós érték- és bevétel-növekedést ajándékoz az önkormányzat a bérlőknek a parkoló nélkül maradó városlakók kárára.” A mozgalom képviselője további problémának tartja, hogy a Somogyi utcáról kiszoruló forgalmat a jelen pillanatban is túlzsúfolt, délutáni dugókba fulladó Tisza Lajos körútra terelik majd, amitől még élhetetlenebbé válik a belváros. Makovi Mária az új közgyűléstől azt kéri, gondolják át újra és egyeztessék széles körben a Biopolisz Park terveit a belvárosban élőkkel és dolgozókkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.