Egyetem

Naprakész biztonsági és vagyonőröket képeznek

Naprakész biztonsági és vagyonőröket képeznek

2010. október 12., kedd
Naprakész biztonsági és vagyonőröket képeznek

Elmozdulást jelenthet a biztonsági őrökről alkotott hagyományos képtől az a kezdeményezés, melyet a szegedi Mérnöki Karon kezdtek el október 8-án. A program szellemében a vagyonőrök mostantól nem csak „védenek”, hanem az alkalmazó intézmény igényeinek megfelelően speciális tudással is rendelkezni fognak.

Pilotképzésként indították útjára a „Környezetgazdálkodás alapjai civil biztonsági vállalkozások számára” című kurzust a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán (SZTE MK), melynek alapvető célja a környezettudatosság kompetenciáinak kialakítása és fejlesztése az őrzés-védelemben. Ez az országban egyedülálló program az SZTE MK és a budapesti Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara együttműködésének első lépéseként valósul meg, amelyeket remélhetőleg több közös munka is követ majd – mondta el lapunknak

Füzesy István

projektfelelős. A képzést körülbelül húsz jelentkezővel kezdte meg a kamara képzőintézménye, a Vezér-őr Kft., az együttműködés jegyében a Szegedi Tudományegyetem Biztonsági Osztályának két dolgozóját is beiskolázták. „A kamara egy olyan oktatási-jogi struktúrában képzeli el a jövőjét, amelyben az oktatásügy nagy szerepet kap, hogy azt az őrzés-védelemben dolgozó személyi kört, amellyel nap mint nap találkozunk, magasabb képzettségre szintre emelhessük” – fogalmazott Füzesy István. Hozzátette: manapság nem elég egyszerűen kiképezni és kihelyezni az őrző-védőket egy intézményhez. Specializációkra van szükség, amelyek megfelelnek a megrendelői igényeknek, amelyek ma a piacot jellemzik. Az egyik ilyen speciális tudás a környezetvédelem, melyben benne foglaltatik például a környezetgazdálkodásban való alapvető jártasság, a környezeti kockázatbecslés, vagy éppen a logisztika, mint például a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó ismeretek. A Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara célul tűzte ki a magánbiztonsági szolgáltatások szakmai minőségét biztosító képzési és továbbképzési rendszerének korszerűsítését. A képzés anyagi hátterét a kamara vállalta. „Szeretnénk az egyetemmel olyan együttműködési megállapodást kötni, amelyben az oktatással a tudományos alapokra helyezett őrzés-védelemben együttműködjünk, mindkét fél előnyére” – összegzett Füzesy István. Az egyetem adja a szellemi hátteret, a dolgozók pedig magukkal hozzák az élet, a munka gyakorlati kérdéseit. „Ha ez a kettő találkozik, akkor reményeink szerint egy jobban képzett állományt, magasabb színvonalú tevékenységet eredményez” – mondja a szakember. A program felnőttképzés formájában működik az őrzés-védelem, vagyonvédelem területén dolgozók számára, négyszer tíz órában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.