Közélet

Mennyit bír az MSZP bástyája?

Mennyit bír az MSZP bástyája?

2010. október 11., hétfő
Mennyit bír az MSZP bástyája?
A választások utáni megnyilvánulásait tekintve, bár pártjának képviselői kisebbségbe kerültek, Botka László továbbra is bízik kommunikációs stratégiájában, miszerint ha magáról mindig a sikert, és a győzelmet kommunikálja, azt a lakosság előbb-utóbb el is hiszi.

A közgyűlési torta

Kinek, mennyi jut a tortából? Nagy kérdés, aminek megválaszolásához egy pár napot még várnunk kell, egészen pontosan október 13-ig - szerdáig -, az alakuló, városi közgyűlésig. Mint megírtuk, az idei önkormányzati választásokon, Szegeden kevés százalék különbséggel, Botka László került ismét a polgármesteri pulpitusra. Ám az önkormányzati torta 2010-től Szegeden már nem olyan díszes és édes az MSZP számára, mint ahogyan ez 2006-ban volt. A jelenlegi helyzet alapján Botkának fideszes többséggel rendelkező közgyűlést és önkormányzatot kell vezetnie, amelyben a 14 mandátumot bíró fideszes képviselők mellett, még két ellenzéki városatya is helyet foglal (Szentistványi István – LMP, Keresztúri Farkas Csaba – Jobbik). Botka önmagával együtt csak 13 bal oldali szavazatot tudhat majd magáénak a közgyűlési döntések alkalmával.

A Jobbik és az LMP

A Jobbik képviselőjéről nehezen képzelhető el, hogy kulcskérdésekben - amelyek főleg helyi, politikailag, stratégiailag fontos döntéseknek számítanak – Botka javaslatait elfogadja, hiszen B. Nagy László, a Fidesz polgármesterjelöltjének javára való visszalépésének időpontjában lapunknak így vélekedett: „A nemzeti oldal nem kockáztathatja, hogy az MSZP mutyizása fennmaradjon Szegeden, így a leszerepelt polgármesternek, Botka Lászlónak mennie kell”. A Szentistványi István bölcsész–pedagógus által képviselt LMP városfejlesztési elképzeléseinek összes eleme egyelőre a sajtón keresztül nem juthatott még el mindenkihez, annyit azonban tudni, hogy az utóbbi időben nem kevésszer emelték fel szavukat Botka látványberuházásaival kapcsolatban. Tehát elméleti szinten azt mondhatjuk, hogy a két új képviselő, Keresztúri és Szentistványi mind pártideológiai, mind erkölcsi szempontból is eddig elhatárolódott a szegedi baloldali politikájától.

A kommunikációs polgármester

Botka választások szereplésére talán legjobban a dölyfös, mindent magának akaró kisgyermek karakterével szemléltethetjük. A polgármester, a helyi és országos sajtóban, a Tisza-parti, politikai patthelyzettel kapcsolatban az együttműködést és összefogást hangsúlyozza, miközben az elmúlt nyolc év történései mind-mind a polgármester rugalmatlanságáról, arrogáns, destruktív magatartásáról árulkodnak. Láthatóan most Botka minden energiájával a konstruktivitás jelmezét ölti magára, miközben időnkét elszólja magát. Egy helyi újságban éppen Bibót idézi miszerint "demokrata az, aki nem fél", fideszes alpolgármesteri pozíciók lehetőségét lebegteti nagyvonalúan, majd egy más megszólalásában fricskaként jegyzi meg, hogy a nemzeti együttműködés egyik ékes példája valósulhat meg Szegeden. Látható, hogy az egyébként Szolnokon gyerekeskedő polgármester igencsak tíz körömmel a hatalomhoz ragaszkodik, ahelyett, hogy Szegedet fejlődési pályára állítaná.

A hosszútávfutó

Botka politikai helyezkedését tekintve hosszútávfutó. Alkalma lett volna csomagolni már számtalanszor, hogy felfelé bukjon, ám mindannyiszor, amikor pártján belül felsővezetői, vagy akár miniszterelnök-jelölti pozíciót ajánlottak neki, mindig visszautasította, azzal a megjegyzéssel „Nekem Szegeden van dolgom”. Minden lépésében racionális, tudja, hogy aktuális politikai hullámokra felülni rövid távú vállalkozás. MSZP-s platformalakításokban, belső szervezkedésekben, puccsokban soha nem vett részt, hiszen csapattag sohasem, mindig vezető akart és akar lenni. Személyiségének harmonizálása, és vágyainak kielégítése érdekében tökéletesen megfelelt neki eddig, hogy egy ilyen egyetemi városban, mint Szeged, mindenkit a szőnyeg szélére állíthatott. Lubickolt abban az uradalmi pozícióban, amit itt, nálunk kiépített magának. Ezért nem kockáztat. Egyelőre neki tökéletesen megfelel az MSZP-ben ez az „erős fiú” szerep, mint hogy meggondolatlan csacsogások közepette Budapesten, az országos politika süllyesztőjében találja magát hónapokon belül. A helyi és országos Fidesznek erős kérdőjeleket állított fel. Egyrészt 2014-ben lehetséges, hogy Orbán Viktor kihívója éppen Botka László lesz, azzal a kampány szlogennel, hogy Botka az MSZP bástyája. Másrészt pedig, mondjuk ki őszintén, bármelyik pillanatban felébredhet az alvó oroszlán. Ellentmondást nem tűrő személyisége miket rejthet még magában, amikor majd ellenzéki többséggel kell vezetnie a várost, amikor rendre ellene szavaz a közgyűlés? Lehet, hogy nem városunknak kellene elszenvednie ezt a kísérletet, hogy még mennyit bír az MSZP bástyája? Lehet, hogy a város, és Ő maga is többet nyerne azzal, ha Budapesten az MSZP újjászervezésében tevékenykedne?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.