Közélet

Milyen szavazati jogot kapnak a határon túliak?

Milyen szavazati jogot kapnak a határon túliak?

2010. október 20., szerda
Milyen szavazati jogot kapnak a határon túliak?

Nem zárnák ki a jövőben a határon túli magyarokat a magyarországi választójogból, ám az még kérdéses, hogy kikre és milyen körben voksolhatnának a határon túli magyarok – ez derült ki Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnökének Duna Televízióban tett rövid nyilatkozatából.

A csatorna Közbeszéd című műsorában nyilatkozó politikus véleményét

Schiffer András

, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője ugyanakkor elutasította. Schiffer a „nem szerencsés” mondattal reagált a kormánypárti képviselő javaslatára, hangsúlyozva: egyelőre ő is személyes véleményét mondja el az ügyben. „Az alkotmányozást előkészítő parlamenti eseti bizottság alapjogi munkacsoportját vezetem, ebben a csoportban kell a választójoggal is foglalkozni. A jelenlegi alkotmány a választói jogosultságot Magyarországi lakóhelyhez köti, mi ezt az állapotot nem kívánjuk megtartani” – nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának

Gulyás Gergely

fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnöke. Hozzátette: javaslatukkal nem döntik el a kérdést, úgy gondolják, hogy azt a választójogi törvény módosításának vitájához utalják. „Elvileg még ott is ki lehetne zárni a választásra jogosultságot, de valóban, az én személyes véleményem is ellentétes ezzel, és remélem, hogy a Fidesz később kialakítandó hivatalos álláspontja is ellentétes lesz ezzel” – mondta a politikus.

Gulyás Gergely

kijelentette: „Amikor a törvényhozó – egyébként nagyon helyesen – kedvezményes mandátumot biztosít a határon belül élő, egyébként nem a magyar nemzethez tartozó nemzeti kisebbségeknek, akkor nincs okunk megtagadni ezt azoktól a magyar állampolgároktól, akik önmagukat a magyar nemzethez tartozónak gondolják, és egyébként a határokon túl élnek jól ismert történelmi okokból”. A politikus azzal egészítette ki véleményét, hogy minden további részlet egyeztetés tárgya. Nem biztos, hogy az elképzelése ugyanolyan általános választójogot jelent, mint amit ma ismerünk. „Ez jelentheti meghatározott számú mandátumnak a betöltését is” - mondta. Ez azt jelenti, hogy nem minden listára, nem minden képviselőre szavazhatnának a határon túli magyarok? - hangzott a Közbeszéd felvetése. A választójogi törvény kidolgozás alatt áll, ezért még csak sejtjük, hogy a választójogi rendszer megmarad a jelenlegi vegyes keretek között. Ha ez így marad, akkor az teljesen nyilvánvaló, hogy a Délvidékről vagy a Felvidékről vagy Erdélyből nem lehet azt meghatározni, hogy milyen az egyéni képviselője Vácnak vagy bármely más településnek. Ezért talán praktikusabb lenne, ha egy külön meghatározott mandátumszám állna rendelkezésre, ugyanúgy, ahogy a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos törvényjavaslat ezt tartalmazza – hangzott a reakció.

Schiffer András: „nem szerencsés javaslat”

Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője, szintén tagja az alkotmányt előkészítő bizottságnak, Gulyás Gergely nyilatkozatára úgy reagált: neki is személyes véleménye van az ügyben. „Én elvből ellenzem azt, hogy rendszerszerűen a választójog olyanoknak is járjon, akik egyébként ennek az állam által közösséggé szervezett embereknek a sorsában nem osztoznak” - szögezte le az LMP-s politikus. Hozzátette: az állam az egy területen élő személyeket rendezi politikai közösségbe, a választójog azt a lehetőséget adja meg e közösség tagjainak, hogy a közös ügyek intézésébe beleszóljanak. A fideszes politikus által említett külön listás vagy meghatározott mandátumszámos lehetőségről is úgy nyilatkozott Schiffer András: nem szerencsés. „Számomra ez elvi, elméleti kérdés. Egy országgyűlési képviselő választáson az szavazzon, aki egyébként a megalakuló törvényhozás jótéteményeit vagy negatívumait viselni fogja. Egy választáson abba szólunk bele a választójogon keresztül, hogy egy országban hogyan alakuljon a rendészeti politika, az adórendszer, a társadalombiztosítás milyen legyen. Ebbe azok szóljanak bele, akiknek a bőrére megy ki az egész” - érvelt az ellenzéki politikus. (Forrás: Duna Televízió Zrt. Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.