Közélet

Még a héten milliárdoktól eshet el Szeged városa (Frissítve)

Még a héten milliárdoktól eshet el Szeged városa (Frissítve)

2010. október 12., kedd
Még a héten milliárdoktól eshet el Szeged városa (Frissítve)
Vészesen ketyeg az óra: egy-két napja van arra Szeged önkormányzatának, hogy bizonyítsa: per-, teher- és igénymentes a Mars téri beruházási terület, különben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végleges döntést hoz arról, hogy nem folyósítja a belváros-rekonstrukciós programra igényelt uniós milliárdokat a városnak – mondta a SZEGEDma.hu-nak az NFÜ elnöke. Petykó Zoltán arra reagált, hogy Botka László (MSZP) polgármester a szeptember 11-i piacavató kapcsán kijelentette: politikai műbalhé zajlik a Mars téri projekt körül, s az NFÜ október 4-én alá fogja írni a támogatási szerződést. Mint arról már többször beszámoltunk, a szegedi önkormányzat 3 milliárd forint összköltségű beruházásba kezdett – ennek részei a Kölcsey utca és a Reök-palota előtti tér átépítése, a Gutenberg utca köztereinek rehabilitációja és a Mars téri piac korszerűsítése. Mindehhez a város közel 2 milliárd forintnyi uniós forrást szeretne igénybe venni, de könnyen lehet, hogy ez a forrás már a héten elúszik. Ennek oka, hogy a Mars téri fejlesztésre az NFÜ elnöke szerint szabálytalanul pályáztak.

Botka: október 4-én lesz támogatási szerződés

Petykó Zoltán szeptemberben kijelentette: amíg nem lesz igény-, per- és tehermentes a terület, nincs támogatási szerződés, nem lesz uniós pénz. Márpedig ez a feltétel nem teljesül, hiszen az önkormányzat jelenleg is perben áll több olyan kereskedővel, akinek a pavilonját tavaly adventkor rombolták le. „Amíg ezt a helyzetet nem tudják megváltoztatni, amíg nem lesz valóban – ahogy azt anno nyilatkozták a pályázatban – igény-, per- és tehermentes a Mars tér területe, addig ez a pályázat nem bírálható el, nem köthető támogatási szerződés” – fejtette ki korábban az elnök. Botka László a piac átadásakor műbalhénak nevezte az esetet. A Délmagyarország szeptember 13-i számában úgy nyilatkozott: Szeged önkormányzata szabályosan járt el, a fejlesztési ügynökség engedélyével kezdte el a beruházást, amelynek minden eleméhez hozzájárult a hatóság. A polgármester azt mondta: biztos benne, hogy október 4-én (az önkormányzati választások másnapján – a szerk.) az NFÜ aláírja a szerződést. Politikai műbalhénak és erőfitogtatásnak nevezte, ami történik a beruházás körül.

Petykó: az NFÜ-nek nem áll módjában folyósítani a pénzt, lezárhatják az ügyet

Mivel a választások már több mint egy hete lezajlottak, felhívtuk Petykó Zoltánt, hogy most, október 12-én van-e már aláírt támogatási szerződése a városnak. Az elnök határozottan felelt: nincs, s könnyen meglehet, hogy az NFÜ egy-két napon belül véglegesen lezárja az ügyet, azaz a város nem juthat hozzá az uniós forráshoz. „Nem írhatjuk alá a szerződést, hiszen a város nem teljesítette a Mars téri ingatlan vonatkozásában a pályázat feltételeit, nem felel meg az uniós előírásoknak. A fejlesztési ügynökség lépéskényszerbe került, hiszen a terület továbbra sem per-, igény- és tehermentes. Alig egy hete több kereskedő levélben erősítette meg, hogy továbbra is fenntartják követeléseiket az önkormányzattal szemben, a per pedig folyamatban van. Az NFÜ-nek nincs választási, mérlegelési lehetősége! Ha egy-két napon belül nem egyeznek meg a felek, nem jelzik nekünk, hogy per-, igény- és tehermentes a Mars tér, s nem zárják le a pert, akkor értesítjük az önkormányzatot, hogy nem áll módunkban aláírni a szerződést, illetve folyósítani a pénzt, s részünkről lezárjuk az ügyet” – nyilatkozta portálunknak az NFÜ elnöke. Természetesen igyekszünk megszólaltatni Botka László polgármestert is. Amint megismerjük álláspontját, közöljük olvasóinkkal.

Nagy Sándor: a szabályok szerint jártunk el

Nagy Sándor képviselő, a Mars téri beruházást koordináló korábbi alpolgármester úgy reagált, hogy először levelet írnak az NFÜ-nek, melyben tájékoztatják a hivatalt, hogy ők szabályosan jártak el, az ügynökség által kiadott pályázati útmutatót követték. "A dokumentum szövege szerint permentes az az ingatlan, amely nem áll peres eljárás alatt, és zárójelben úgy határozzák itt meg ezt az állapotot, hogy nincs perfeljegyzés a tulajdoni lapon. A Mars tér tulajdonlapján pedig nincs ilyen, ezért nem értjük Petykó Zoltán álláspontját, és kénytelenek leszünk bírósághoz fordulni" - mondta Nagy Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.