Kultúra

Lengyel Zoltán kapta az idei Faludy-díjat

Lengyel Zoltán kapta az idei Faludy-díjat

2010. október 12., kedd
Lengyel Zoltán kapta az idei Faludy-díjat

Lengyel Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének posztgraduális hallgatója kapta az idei Faludy-díjat; az elismerést kedden adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Fried István

professzor emeritus, a díjat odaítélő kuratórium elnöke elmondta:

Faludy György

hazatérését követően első nagy irodalmi estjét Szegeden adta. A rendezvény kapcsán döntött úgy az 1990-es évek elején, hogy irodalmi díjat alapít szegedi hallgatók számára. Az elismeréshez csatlakozott az azóta megszűnt Magyar Világ Kiadó és az egyetem is. A háromfős kuratórium minden évben áttekinti a szegedi egyetemmel valamiféle jogviszonyban álló alkotók aktuális vers-, próza- és esszétermését, és ez alapján határoz a díjazott személyéről.

Lengyel Zoltán

az idei könyvhétre megjelent Csillagbörtön című kötete mellett értekező prózájával, konkrét szépirodalmi vagy általános emberi kérdésekkel foglalkozó esszéivel, oktatói és szerkesztői tevékenységével érdemelte ki az idei Faludy-díjat – közölte a professzor. Mint hozzáfűzte, a díjazott első kötete igazi élő irodalmi szöveg, hiszen komoly vitákat váltott ki, egyaránt kapott elismerő és negatív kritikát is. Lengyel Zoltán elmondta: elsősorban fiataloknak szánt könyve a legváltozatosabb formai eszközök, esszék, jelenetek és egy színpadi játék segítségével foglalkozik az elszigetelődés, az elidegenedés problémájával. A huszonhét esztendős irodalmár angol, összehasonlító irodalom szakon végzett az SZTE-n. Jelenleg oktatói és szerkesztői tevékenysége mellett – évek óta egyik gondozója a Szegeden megjelenő Szövegek között című sorozatnak – színészként, dramaturgként a Metanoia-Artopedia színházi társulat tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.