Sport

Kosárlabda: győzelmi reményekkel várja a Pécset a Szedeák

Kosárlabda: győzelmi reményekkel várja a Pécset a Szedeák

2010. október 19., kedd
Kosárlabda: győzelmi reményekkel várja a Pécset a Szedeák
A tavalyi bajnokság két döntősével kezdte a bajnokságot az újonc Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák, ezekhez a csatákhoz képest most egy könnyebb mérkőzés következik. Nyilasék szerdán 18 órakor azt a Pécset fogadják, melyet a felkészülési időszakban már sikerült legyőzniük. Miért ne sikerülhetne ez még egyszer, már élesben is? Szeptember 9-én a kiskunfélegyházi Malom Kupán csapott össze a két együttes, s a Szedeák 85-77-re nyert. Ez a Pécs azonban már nem az a Pécs, amit az is jelez, hogy a hétvégén a bajnokság 2. fordulójában hazai pályán múlták felül 91-87-re a paksi Atomerőmű gárdáját.

A három muskétás és sok régi ismerős

Ezen a találkozón mutatkozott be egy egészen friss szerzemény, a nigériai center, Benson Egemonye, aki az amerikai Muhamman El-Amin és a horvát Josip Glavinic mellett a baranyaiak harmadik idegenlégiósa lett. A 206 centi, 106 kilós játékos Nigériában született, de már jó ideje Amerikában él. Az NCAA-ben a Northeastern és a Niagara csapatában játszott, majd Európába szerződött. A tavalyi szezonját a törökországi Optimum TED Kolejliler Ankarában töltötte. Itt 20 mérkőzésen 14,7 pontot, 11,1 lepattanót és 1,8 blokkot átlagolt. Benson az idei szezont Belgiumban kezdte meg, azonban a több játéklehetőség reményében végül Pécsre igazolt. Több külföldit is tesztelt a PVSK a nyáron, míg összeállt ez a trió – az említett edzőmérkőzésen például még egészen mások szerepeltek (lásd lentebb).

Online

A SZEGEDma.hu-n élőben kísérhetik figyelemmel a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Pécsi VSK-Pannonpower meccs alakulását szerdán 18 órától.
Számos ismerős is található a szerdai vendégek keretében. Két korábbi szegedi kedvenc erősíti a Pécset, Deák Attilát és Gémes Leventét aligha kell bemutatni a Tisza-parti drukkereknek. Több fiatal tehetség pedig az utóbbi szezonok során NB I/B-s csapatokban (is) pattogtatott, s meccselt a Szedeák ellen (így a Baja színeiben Hosszú Gergely és Kovács Péter vagy a Kozármisleny alakulatának tagjaként Eilingsfeld János, illetve Lepsényi Ádám).

Fodor Péter: Türelmesen támadni, pontosan védekezni

A pécsiek tehát az előző játéknapon megszerezték első győzelmüket, az újonc Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák viszont két vereséggel kezdte a szezont. Természetesen a Paks és a Zalaegerszeg elleni eredményt sem kell magyarázni, ugyanakkor fontos szakmai tapasztalatokkal gazdagodott a stáb, különösen a pénteki, ZTE elleni meccs kapcsán. Sokkal egységesebben, pontosabban kosarazott a bajnok, sokkal jobban működött csapatként a zalai gárda, így teljesen megérdemelten verte meg Tanács Attiláékat. „A szombat pihenéssel telt, vasárnap és hétfőn már edzettünk. A gyakorlás mellett videón visszanéztük azokat a szituációkat, melyeket mindenképpen javítani kell. Mind Pakson, mind a ZTE ellen akadtak időszakok, mikor jól játszottunk, ezeket szeretnénk megnyújtani, illetve fontos, hogy a védekezésben ne hibázzunk olyan sokat, mint pénteken. Egyénileg is rengeteget rontottak a játékosok, valamint a csapatvédekezés is bőven hagyott kívánnivalót maga után. Az igazsághoz tartozik, hogy a címvédő feltűnően hatékonyan dobott kintről, nem valószínű, hogy idegenben sokan ilyen teljesítményre lesznek képesek. Az egerszegiek türelmesen járatták a labdát, folyamatosan kivárták, míg hibát követtünk el. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen több éve építik a gárdát Völgyi Péter kollégámék, a tavalyi bajnok kosarasai nagyon jól ismerik egymás szokásait, mozgásait, összeszokott, remek alakulat vert meg bennünket” – mondta Fodor Péter vezetőedző. A Szedeák mestere úgy összegzett: akkor lehet esély a Pécs ellen, ha tanítványai türelmesebben támadnak és pontosabban védekeznek, mint az első, de különösen, mint a második fordulóban tették. „A Pakssal és a ZTE-vel szemben a PVSK inkább azok közé az együttesek közé tartozik, akik ellen lehet keresnivalónk itt az elitben. Hozzánk hasonlóan ők is alakulóban vannak, talán sebezhetőbbek. Ha sikerül javítani hibáinkat, megoldhatjuk a feladatot, megszerezhetjük első győzelmünket. Biztos azonban, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a baranyaiaknak lendületet adhat az Atomerőmű elleni siker, s Egemonye érkezésével sokat erősödtek. Korábbról ismertem már a centert, aki hasonlóan Bryson McKenzie-hez sokat és remekül dolgozik a gyűrű alatt. Nagy harc lesz majd közöttük és a két csapat között is, sokat számíthat lelkes közönségünk segítsége” – fejtette ki a szakember. Jó hír a szegediek háza tájáról, hogy vasárnap már Hájer Ádám is a többiekkel edzett kézsérülése után.

Emlékeztetőül a Malom Kupán:

Dél-Konstrukt-SZTE Szedeák – Pécsi VSK-Pannonpower 85-77 (19-23, 22-8, 31-23, 13-23). Kiskunfélegyháza, 100 néző. Dél-Konstrukt-SZTE Szedeák: Vida 7, Kiss Zs. 12/12, Nyilas 7/3, Dukic 19/9, McKenzie 22. Csere: Molnár M. 5/3, Drahos 7/3, Tanács 6, Simándi, Hájer. Vezetőedző: Fodor Péter Pécsi VSK-Pannonpower: Fisher 14, Deák 3/3, Barrett 13/3, Eilingsfeld 10, Decker 16. Csere: Gémes 2, Hosszú G. 10/3, Tóth N. 9, Kiss K., Kovács P. Vezetőedző: Ivica Mavrenski.

Így alakult a nyáron a Pécs kerete:

Érkezett: Csernák Ádám (Kozármisleny), Deák Attila (Dombóvár), Gémes Levente (Szeged), Gubi Viktor (Dombóvár), Kiss Kornél (Kaposvár), Tóth Norbert (Kecskemét), Muhammad El-Amin (amerikai – Stony Brook, amerikai NCAA), Josip Glavinic (horvát – Oberwart, osztrák), Benson Egemonye (nigériai – Belgium). Távozott: Czigler László (Nyíregyháza), Helmeczi András (Nyíregyháza), Lakatos Péter (Kecskemét), Ruják András (Körmend), Rashaan Ames (amerikai – ?), Zseljko Bojovics (szerb – ?), Nenad Csanak (szerb – AEK Larnaca, ciprusi), Srdjan Helbich (horvát – Slavonski Brod, horvát). Maradt: Bíró Olivér, Eilingsfeld János, Hosszú Gergely, Ignácz Dávid, Kovács Péter, Ivica Mavrenski (szerb – edző).

Így játszott a Pécs hétvégén:

A férfi kosárlabda NB I/A 2. fordulójában:Pécsi VSK-Pannonpower – Atomerőmű SE 91-87 (25-31, 25-22, 25-25, 16-9). Pécs: Glavinic 17/9, El-Amin 26/9, Deák, Eilingsfeld 19/6, Egemonye 15. Csere: Hosszú, Tóth N. 3, Kovács P. 2, Kiss K. 2, Gémes 7. Edző: Ivica Mavrenski.

A 2. forduló eredményei:

Salgótarjáni KSE – Factum Sport Debrecen 74-79 Dél Konstrukt-SZTE-Szedeák – Zalakerámia-ZTE KK 77-97 Pécsi VSK-PannonPower – Atomerőmű SE 91-87 Marso-Vagép Nyíregyháza KK – MJUS-Fortress Körmend 91-98 Kaposvári KK – Szolnoki Olaj KK 58-73 Takarék Soproni KC – Albacomp 60-51 Falco-Szova KC Szombathely – Kecskeméti KSE 67-78

A 3. forduló műsora:

Albacomp – Falco-Szova KC Szombathely kedd 18.45 Zalakerámia ZTE KK – Salgótarjáni KSE szerda 18.00 Dél-Konstrukt-SZTE-Szedeák – Pécsi VSK-Pannonpower szerda 18.00 (vezeti: Ádám József, Kiss László, Vétek Ferenc; ellenőr: Faidt Mihály) Factum Sport Debrecen – Marso-Vagép Nyíregyháza KK szerda 18.00 Atomerőmű SE – Kaposvári KK szerda 18.00 MJUS-Fortress Körmend – Takarék Soproni KC szerda 18.00 Szolnoki Olaj – Kecskeméti KSE szerda 18.00

A férfi kosárlabda NB I/A állása:

HCsapatMGYV
1.Zalaegerszeg220
2.Körmend220
3.Szolnok220
4.Kecskemét220
5.Falco-Szombathely211
6.Albacomp211
7.Atomerőmű211
8.Sopron211
9.Pécsi VSK211
10.Factum-Debrecen211
11.Nyíregyháza202
12.Szedeák202
13.Salgótarján202
14.Kaposvár202

Fontos tudnivalók:

A belépőjegy ára egységesen 900 forint. A szegedi oktatási intézményekben tanuló diákok a diákigazolvány felmutatása után egy regisztrációs jegyet kapnak, amellyel ingyen mehetnek be a meccsre. (A regisztrációs jegyet egy külön pultnál lehet átvenni, célszerű nem az utolsó pillanatban érkezni.) Kapható lesz az egész idényre szóló bérlet is, ára 14 ezer forint (a szezon valamennyi hazai bajnoki és magyarkupa-mérkőzésére érvényes – a bérlet vásárlásával némi összeget meg is takaríthat, aki megvásárolja).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.