Írjon nekünk

Kultúra

Idegen táj, ismerős problémák: Bangkok, tranzit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Fejős Éva Bangkok, tranzit című könyvében különleges egyveleget hoz létre: noha egy, az európai ember nézeteitől eltérő értékrendet képviselő világ tárul elénk, hamar ráébredünk, hogy az ide érkező emberek sorsán át nyomon követhetjük a mindannyiunk életére jellemző problémaköröket: a terep, melyen barangolunk, voltaképpen ismerős.

A Bangkok, tranzit című regény hét keresőről szól: van, aki megbocsátást keres, vannak válaszok után kutatók, mások elveszett „kincsek” nyomába szegődnek, s vannak, akik az új élet reményében érkeznek ide, ebbe a nyüzsgő metropoliszba, ahol a város részei legalább akkora mértékű kontrasztot alkotnak egymással, mint a mi gondolkodásunktól távolabb álló „bangkoki értékrend” és a nagyon is jól ismert „hétköznapi problémák” egyesüléséből létrejövő egyedi regényvilág.
Ebben a városban a pompázatos hotelközpont mellett közvetlenül nyomornegyedek vernek tanyát, a víz sötét és mocskos, a prostituáltnegyedek között pedig szintén fellelhető az „elit” és az „aljaréteg”: itt, ebben a közegben keres, kutat egymástól látszólag függetlenül hét ember: Anne válaszokat keres eltűnt életére, David régen elveszített szerelme után kutat, Lian vérszerinti szüleit szeretné megtalálni, Simon megbocsátásért utazott ide, Paul karrierorientált életét kívánja ezen a helyen felszámolni, Helen új életet akar kezdeni, Saolla pedig meg akar szabadulni gyermekkora rémséges eseményeinek terhétől.
A szálak azonban a történet előrehaladtával egyre inkább összefonódnak, titkokra, rejtélyekre derül fény, kincsek kerülnek meg a forróság és szmog lepte zajos, zűrzavaros, mégis magával ragadó Bangkok városában.

Véleményem szerint azért bír különleges jelleggel ez a mű, mert az elbeszélésnek olyan formájával próbálkozik, mely eltér a megszokottól.
Kezdetben talán kissé nehéz koncentrálni mind a hét emberre, akik életéből apró információcseppek kerülnek csupán az olvasó tudomására. Mindezt tovább fokozza az idősíkok folyamatos váltakozása, s az állandó visszautalások tömkelege. A miértek és hogyanok azonban már a regény negyedénél elkezdenek megválaszolódni, a kisebb mértékű kaotikusság nem tart sokáig a befogadó fejében: hamarosan egy kerek, egész történetet tud alkotni, miközben a leírások segítségével valósággal Bangkokban érezheti magát, s azonosulhat a szereplők problémáival, izgulhat életük alakulásáért, s oldalról oldalra meghökkenthet. Igen, a Bangkok tranzit nemcsak a feltárult rejtélyek miatt okozhat meglepetéseket, hanem ennek a világnak az esszenciáját bemutatni kívánó leírások végett is: a férfiaknak alárendelt nők élete, a nyomornegyedekben tengődő emberek sorsáról készült pillanatképek mind-mind a hatása alá vonnak bennünket, olvasókat.
Izgalmas, elgondolkodtató olvasnivalóként ajánlom Fejős Éva kötetét mindazoknak, akik bepillantást kívánnak nyerni egy másik kultúra világába, olyan emberi sorsokról szeretnének olvasni, melyek története magával ragadó, mert életszerű, életszagú, szembesítő. Ugyanakkor azok is élvezettel forgathatják ezt a regényt, akik csupán az ősz beköszöntével megjelenő hűvösebb napok mellől melegebb éghajlatra vágyakoznak.

A következő, néhány rövidebb idézettel apró ízelítőt szeretnék adni a mű hangulatából:

„Bangkok látképe már azért is furcsa volt, mert az ég felé törekedő, modern felhőkarcolók alacsony, lepusztult, szegényes házakkal váltakoztak.”

„Később elsétáltak Jennyvel a híres híd közepéig, megetettek egy gazdájával kolduló elefántot, futólag megnézték a háborús temetőt. Ebéd után tettek egy hosszabb kört a nosztalgiavonattal, amelynek sziklába vájt nyomvonala helyenként olyan keskeny volt, hogyha kihajolt volna az ablakon, beverte volna homlokát a sziklafalba, és ha a fülke másik oldalán nézett ki, egy szakadék mélyén a Kwai folyót látta.”

„A lány nagyon fiatal volt még, nem tudta, mit tart olyan vonzónak benne, azt sem tudta, hogy mint nőhöz vonzódik-e hozzá, de úgy érezte, a keresők jutalma, hogy néha rátalálnak valamire, persze nem arra, amit keresnek, de talán valami érdekesebbre, izgalmasabbra, sejtelmesebbre…”

Bangkok, tranzit
Fejős Éva, Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2008.

Közélet

Környezetkímélő működésre törekszik a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Szerző:

De nincs könnyű helyzetben a közel 150 éve épült teátrum.

Tovább olvasom

Egyetem

Kínai kalligráfiákat csodálhatunk az SZTE rektori épületében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatóinak nyílik kiállítása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Svájcból, a világhálón át tartottak tárlatvezetést a Tornyai-múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elmúlt egy hónapban három fiatal művész mutathatta be alkotásait egy-egy önálló kiállításon a vásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább olvasom
Hirdetés

Aktuál