Bulvár

Halódik a magyar virágtermesztés is

Halódik a magyar virágtermesztés is

2010. október 21., csütörtök
Halódik a magyar virágtermesztés is

A mostoha időjáráson kívül a folyamatosan emelkedő energiaárak és a gazdasági válság okozta mintegy 25-30 százalékos keresletcsökkenés is egyre több fejfájást okoz a hazai virágtermelőknek. Kertészetek tucatjai mentek tönkre az utóbbi két évben, s az ország egyik legnagyobb virágtermelő vidékén - Szombathely környékén - szinte teljesen elsorvadt az ágazat - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Nem jobb a helyzet a Dél-Alföldön, Szeged térségében sem, hiszen a jövedelmezőség évről évre romlik, fejlesztésre alig jut pénz, ráadásul - főként ősztől tavaszig - a piacot az import uralja. A térségben az elmúlt évek során megszűnt a jelentős, több mint százéves múltra visszatekintő virághagyma-termelés is, mert a holland portékával nem tudták felvenni a versenyt. Szinte minden szakember egyetért abban, hogy az ágazat ismét csak friss tőkével megsegítve térhetne magához, ám a termelőkön az is sokat segítene, ha pályázati forrásokhoz jutnának - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.