Közélet

Botka László és a közgyűlési többség

Botka László és a közgyűlési többség

2010. október 19., kedd
Botka László és a közgyűlési többség
Országos médiahadjáratba kezdett a szegedi alakuló közgyűlést követően Botka László. A szocialista polgármester több (inkább a balliberális oldalhoz köthető) fórumon kinyilvánította: a Fidesz nem neki, hanem Szegednek okoz kárt azzal, hogy nem működik vele együtt a város irányításában. Időközben a hírek szerint az MSZP a másik alternatíván is gondolkodik, azaz keresik a lehetőségeket és az eszközöket a közgyűlési többség biztosítására... Mint ismeretes, az október 3-i választásokat követően az a különös helyzet alakult ki Szegeden, hogy a megválasztott MSZP-s polgármester, Botka László kisebbségbe került a közgyűlésben. A polgármesterrel együtt 13 szocialista politikus foglal helyet a testületben, a legnagyobb frakció a Fidesz-KDNP-é 14 fővel, valamint 1-1 jobbikos és LMP-s képviselő is bekerült, akik úgy nem feltétlenül az utolsó két ciklus botkai (erő)politikájának hívei. Botka László az alakuló közgyűlésen úgy értékelte ezt az eredményt: a szegediek a folytatás és az együttműködés mellett tették le voksukat. Ennek jegyében több fideszes politikust is felkért alpolgármesternek, akik azonban ezt elhárították. Közben kiszivárgott: a jobboldal egészen más típusú irányítási rendszert képzel el: a bizottságokon és tanácsnokokon keresztül ellenőrizné a legfontosabb területeket.

Botka vereségei és nagy őszi hadjárata

Több vereséget el is szenvedett már a polgármester: egyrészt javaslata ellenére nem választott meg több alpolgármestert a közgyűlés, így csak Solymos László (MSZP) tölti be ezt a tisztséget. Másrészt a 14 Fidesz-KDNP-s, valamint a jobbikos és az LMP-s képviselő tartózkodása miatt a városatyák nem fogadták el az úgynevezett Biopolisz Park akciótervével kapcsolatos városházi előterjesztést. A szocialista polgármester előtt két út mutatkozik. Egyrészt országos médiakampányba kezdett, melynek kettős célja van: a helyi Fidesz lejáratása mellett Botka László ezen keresztül erősíti tovább így is roppant meghatározóvá vált szerepét a Magyar Szocialista Pártban. Több helyütt is – így például a stop.hu-nak adott interjúban – kifejtette: „Ha a polgármester és a közgyűlés nem működik együtt, legyőzni egyik sem bírja a másikat, legfeljebb lebénítani, aminek a város látja a kárát. Nem tud úgy ellenem tovább harcolni a Fidesz, hogy ne Szegednek okozzon kárt.” Hangsúlyozta továbbá: „Ha a Fidesz arra játszik, hogy lebénítsa Szegedet, csak tovább erősíti a szegediekben, hogy nem szabad a kormánypártra bízniuk a város vezetését. Hiszem, hogy a szegedi fideszesek racionális többsége tisztában van azzal, hogy nem menekülhetnek a felelősség alól, hogy részt kell venniük Szeged irányításában.”

Hogyan érhető el a közgyűlési többség?

Miközben tehát Botka kommunikációja szerint a Fidesz „harcol ellene, megbéníthatja a várost és menekül a felelősség alól”, nem szabad elfeledni a másik alternatívát: a szocialista polgármester megpróbálhatja elérni, hogy eltüntesse viszonylag csekély hátrányát a torony alatt. Erre utalhat egyebek mellett, hogy információink szerint az egyik MSZP-s képviselő nemrég egy nyilvános rendezvényen árulta el: dolgoznak azon, hogy biztosítani tudják a közgyűlési többséget a legfontosabb kérdésekben vagy akár állandó jelleggel. Ehhez a szocialistáknak maguk mellé kellene állítaniuk a frakcióhoz nem tartozó képviselőket és/vagy néhány Fidesz-KDNP-s várostyát. A SZEGEDma.hu megbízható forrásból úgy értesült, bizonyos puhatolózások már meg is indultak, az „együttműködésért” cserébe egyéni előnyöket és városrészi fejlesztési lehetőségeket is „ajánlgatnak” egyes körök. A Fidesz és a KDNP országos vezetése közben világossá tette: bármilyen fegyelmezetlenséget (távolmaradást, kiszólást, kiülést) a legsúlyosabb szankciókkal büntet. Ami a másik két képviselőt illeti: aligha volt jó „antré” Botka részéről, hogy már az első közgyűlési ülésen személyeskedően megtámadta a jobbikos Keresztúri Farkas Csabát, az LMP-s Szentistványi Isvánnak pedig még a nevét sem tudta, folyamatosan Szentiványinak szólította őt (hiába, az SZDSZ-es reflexek...), amire később a képviselő felhívta figyelmét... A kötélhúzás tehát folytatódik, a közgyűlés legközelebb október 27-én ülésezik, ekkor egyebek mellett az új bizottságokról, a Fidesz-KDNP által javasolt tanácsnokokról és az új szervezeti és működési szabályzatról is döntés születhet. Kérdés még, kinek a szája íze szerint...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.