Közélet

Magyar Anna marad a megyei közgyűlés élén + FOTÓK

Magyar Anna marad a megyei közgyűlés élén + FOTÓK

2010. október 13., szerda
Magyar Anna marad a megyei közgyűlés élén + FOTÓK
Szerdán délelőtt tartja első ülését a megválasztott Csongrád Megyei Közgyűlés. A 20 fősre csökkentett testület elnököt választott, ismét Magyar Annát szavazták meg a képviselők. Kövesse velünk a történéseket! Még a kitüntetések vannak hátra: Ördögh Jánosné és Szügyi János Csongrád Megye Szociális Ellátásáért Díjjal kapott. Kovalcsik Andrea megyei főjegyző Vadász Csabát javasolja aljegyzőnek, akit 19 igennel választanak meg. Csányi László 19 igen szavazatot kapott ellenszavazat és tartózkodás nélkül, Ozgyin Mihálynak 18-an szavaztak bizalmat, 1 nem és 1 tartózkodás született. Az elnök asszony Csányi Lászlót magyar-magyar ügyek és külkapcsolatok tanácsnokának, Ozgyin Mihályt pedig mezőgazdasági tanácsnoknak javasolta. Mindkét képviselő elfogadta a jelölést.

Megvannak alelnökök

Zakar Péter és Ádok János a Fidesz-KDNP listáján szerzett képviselői mandátumot. Vízhányó Ferenc mérnök-közgazdász nem tagja a közgyűlésnek, feladata a megyei önkormányzat gazdasági ügyeinek irányítása lesz. A közgyűlés döntése alapján Ádok János társadalmi megbízatásban látja majd el feladatát, a politikus tiszteletdíjra és költségtérítésre sem tart igényt.
Pap Gabriella ismertette a szavazás végeredményét. Vízhányó Ferenc a 20-ból 15 szavazatot kapott, Ádok János esetében szintén 20-an szavaztak, ebből 19 volt érvényes és 19-en voksoltak rá, míg Zakar Pétert szintén a 19 érvényes szavazatból 19-et kapott. Ezt követően a megválasztott alelnökök letették az esküt. A Csongrád Megyei Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról szóló napirendet elfogadták a képviselők. A tanácsnokok számát négyről kettőre akarják csökkenteni. A korábbi kilenc helyett most négy bizottságot hoznak létre: a jogi-ügyrendi, a pénzügyi-gazdasági, az oktatás-kulturális-sport, illetve az egészségügyi-szociális-kisebbségi bizottságnak egyaránt öt tagja lesz. Magyar Anna Zakar Pétert javasolta alelnöknek, aki elfogadta a jelölést. Másik alelnöknek Vízhányó Ferencet jelölte az elnök, aki szintén elfogadta a jelölést. Társadalmi megbízatású alelnöknek pedig Ádok Jánost javasolta az elnök. Az újraválasztott elnök portálunknak elmondta, hogy a titkos szavazásnál pártszempontok alapján szoktak voksolni, ezért ő 12 szavazatra számított, hiszen ennyi tagja van a Fidesz-KDNP frakciójának a megyén. A plusz négy szavazat azt jelenti az elnök szerint, hogy ellenzéki pozícióból is értékelték az elmúlt négy év munkáját. Magyar Anna megköszönte továbbá, hogy október 3-án ennyi szavazatot kapott a polgároktól a Fidesz-KDNP frakciója a megyei listán.

Régi-új elnök a megye élén

Magyar Anna megköszönte megválasztását, külön kiemelve a szavazási arányt, hiszen ez munkájának elismerését jelenti, mint ahogy például az is, hogy ellenzéki képviselők is rá szavaztak. „Ígérem, hogy ahogy az eskü szövege mondta, felelősséggel fogok eljárni, mely munkában mindenkire számítok” – jelentette ki. Most ismét szünet következik, míg a képviselők áttekintik az szmsz-t. Az ötös napirendi pont értelmében a közgyűlés elnökének illetményére tettek javaslatot a képviselők. Legkevesebb 514 ezer forint, a legtöbb pedig 579 750 forint lehet Magyar Anna illetménye. Csányi László a maximumot javasolta, mivel nem lehet alacsonyabb az előző fizetésénél. A költségtérítést úgy szabályozza a közgyűlés, hogy az elnök illetményének minimum 20, maximum 30% lehet. Csányi László a maximumot javasolta. Magyar Anna bejelentette, hogy nem kíván a szavazásban részt venni. Ezt a képviselők 19 igen szavazattal elfogadták. Simicz József ezt követően átadta az ülés vezetését az újraválasztott elnöknek. A szavazatszámláló bizottság elnöke, Pap Gabriella (Fidesz) ismertette a szavazás eredményét. A 19 érvényes szavazatból 16 igen, 3 nem szavazatot kapott az egyetlen jelölt, Magyar Anna, így a következő négy évben is ő a megyei közgyűlés elnöke. Ezt követően az újraválasztott elnök letette az esküt. Szünet van, a képviselők az elnökről szavaznak. Magyar Anna elnökjelölt elmondta, hogy az elmúlt négy évi működését szeretné folytatni megválasztása esetén, hogy a megye tovább fejlődjön intézményrendszerével együtt. „A következő 4 évben is az a szándékom, hogy ne pusztán intézményfenntartási feladatokat lássunk el, felvállalhatunk a települések és a megye lakossága érdekében teendőket. Az elmúlt 4 évben a kormányzat magára hagyta a megyéket” – jelentette ki Magyar Anna, jelezve, hogy ez a hozzáállás most megváltozott. Szerinte fontos a városokkal és a többi megyével való kapcsolat ápolása és erősítése, akárcsak a határon túli magyar közösségekkel.

Egyhangúlag jelölték Magyar Annát elnöknek

Magyar Anna bejelentette, hogy elfogadta a jelöltséget, és érintettsége révén nem szavaz. A képviselők viszont 4 igen, 14 nem, és két tartózkodás mellett nem zárták ki őt a szavazásból, vagyis szavazhat saját magára. Képviselői jogával élve Csányi László Magyar Annát javasolta elnöknek. Más javaslat nem érkezett a képviselők közül. A jelöltté válásról szavazott a testület, 20 igen szavazattal egyhangúlag elfogadták a képviselők. Az a közgyűlés elnökének személyére tesz javaslatot a közgyűlés a harmadik napirendi pont szerint. Csányi László (Fidesz) azt javasolta, hogy legalább kilenc fő egyhangú javaslata alapján válasszon elnökjelöltet a testület.Csányi javaslatát a képviselők elfogadták. Az ünnepi eskütétel után Simicz József elnökletével folytatódik az ülés, elsőként a napirendi pontokat ismertették. Piri József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem illik alakuló ünnepi közgyűlésen némely napirendi pont, pláne, hogy volt olyan, melyet csak az ülés napján ismerték meg a képviselők. Kovalcsik Andrea főjegyző úgy reagált, hogy azért szükséges a Csongrád Megyei Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása, mert feleannyi képviselő ül a testületben, illetve kevesebb bizottságot fognak felállítani. Hozzátette, hogy Kőrösi Tibor magasabb megbízásának visszavonása is szükséges most, hiszen polgármesterré választották Csongrád városában, ahol a megyei fenntartású oktatási intézményeket vezetett. Piri József továbbra is fenntartotta véleményét, hogy inkább rendkívüli ülésen kellene tárgyalni bizonyos pontokat, végül a képviselők többsége elfogadta a napirendi pontokat. Rövid ünnepi műsorral kezdődött az alakuló ülés, melyet a korelnök, Simicz József (MSZP) vezet. Gratulált a megválasztott képviselőknek, majd a Területi Választási Bizottság (TVB) elnöke, Pethő Zsolt ismertette az október 3-ai választások eredményeit. Mint elmondta, jelentősen megváltozott körülmények között zajlott a választás, csökkent a településeken a képviselők száma, illetve a megyei közgyűlés létszámát is érintették a jogszabályi változások. Négy évvel ezelőtt 40, míg idén 20 képviselő kezdi meg munkáját. A megyei testületbe bejutott képviselők átvették megbízólevelüket, majd letették az esküt. A megyei közgyűlésbe 12-en jutottak be a Fidesz–KDNP listájáról, 6-an az MSZP-től, 2 politikus szerzett mandátumot a Jobbik képviseletében. A napirendi pontok között jelentés hangzik el a 2010. évi önkormányzati választásról, valamint megtörténik a képviselők eskütétele a megyei közgyűlés elnökének és az alelnököknek a megválasztása előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.