Gasztro

Zöldségeket beszélek

Zöldségeket beszélek

2010. szeptember 13., hétfő
Zöldségeket beszélek

Beköszöntött a szeptember, utolsó lehetőség, hogy friss zöldségekből készítsünk finomságokat. Az alábbi válogatásban próbáltunk mindenki kedvében járni, vegetáriánus főétel, meleg leves az őszi estékre, répás fánk az édesszájúaknak, hússal töltött karalábé és egy saláta a hétvégi főfogás mellé. Aki ezek után is jobbá akarja tenni szeptemberi napjait, annak ajánlom, hogy mindig tegyen paprikát vagy paradicsomot a reggeli szendvicsébe, és máris jobban kezdődik a nap.

Cukkini paprikás

Hozzávalók:

– 1 db hagyma – paprika – paradicsom – 2-3 bébi cukkini – 1 csokor kapor – 1 dl tejföl – 1 evőkanál liszt – bors (ízlés szerint) – só (ízlés szerint) – pirospaprika (ízlés szerint) – olaj (ízlés szerint) – ecet (ízlés szerint)

Elkészítése:

Apróra vágjuk a hagymát, majd kevés olajon megpirítjuk, levesszük a gázról, és hozzáadjuk a pirospaprikát (tulajdonképpen pörkölt alapot készítünk), majd a kockára vágott cukkinit és a felaprózott kaprot hosszabb lével visszatesszük főni. Ízlés szerint sóval, borssal és pici ecettel ízesítjük. Amikor majdnem megfőtt a cukkini hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és paradicsomot, öt percig főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak liszttel és tejföllel behabarjuk. Figyeljünk mindig arra, hogy a cukkinit ne főzzük túl puhára. Apró trükk: a habarás nem lesz csomós, ha simára keverjük a tejfölt a liszttel és merünk a paprikás saját levéből a habarásba, majd azt is keverjük simára, és csak utána adjuk hozzá az ételhez.

Zöldségleves

Hozzávalók:

– 2 db sárgarépa – 1 db fehérrépa – 1 db karalábé – 1 db zeller – 1 db karfiol – 1 marék zöldbab – 1 fej vöröshagyma – 2 gerezd fokhagyma – kevés olaj (lehet olíva is) – liszt – só – bors – petrezselyem

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket, a répákat felkarikázzuk, kisebb kockákra vágjuk a karalábét, a karfiolt és a zellert, a zöldbabot centis darabokra vágjuk. Az apróra felkockázott hagymát kevés olajon megpirítjuk, mielőtt színt kap, a fokhagymát belepréseljük, és hozzáadjuk a répát, minimum tíz percig pirítjuk, utána hozzáadjuk a zellert, néhányszor átkeverjük, majd a púpos kávéskanálnyi lisztet rászórjuk, míg egy kicsit átmelegszik kavargatjuk, figyeljünk arra, hogy ne piruljon meg, majd fél liter vízzel felöntjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön megfőzzük. Amikor félkemények a zöldségek, hozzáadjuk a babot és a karalábét. Mikor már minden majdnem megpuhult, hozzáadjuk a karfiolt és miután az megpuhult még egy tíz percig főzzük. Figyelni kell, hogy soha ne forrjon fel a leves. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk. A leves előnye, hogy a zöldségeket saját ízlésünk szerint variálhatjuk, csak figyeljünk arra, hogy a répa soha ne legyen túlsúlyban, mert édes ízt ad. Érdemes törekedni az íz harmóniára, és minden zöldségből ugyanannyit adni hozzá. A karalábéval együtt még esetleg tehetünk bele zeller zöldet és kevés apróra vágott krumplit. Tálalhatjuk még vajas galuskával, de a petrezselymet ne felejtsük el.

Répás fánk:

Hozzávalók:

– 30 dkg liszt – 30 dkg reszelt sárgarépa – 2 dl tej – 4 dkg élesztő – 5 dkg cukor – 5 tojás sárgája – 6 dkg olvasztott vaj – olaj – porcukor – lekvár

Elkészítés:

A tej felét meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, 15 percig pihentetjük. Egy mély tálba beletesszük a lisztet, közepén mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a tojás sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikavarjuk, majd meleg helyen 30 percig dagasztjuk, a tészta a kétszerese legyen. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és szaggatjuk a fánkokat 20 percig állni hagyjuk, majd a fánkokat középen kissé benyomjuk. Felforrósítunk bőséges olajat és kis adagokban kisütjük. Az egyik oldalt lefedve, 3-4 percig sütjük, majd átfordítjuk, és a másik felét fedő nélkül 2-3 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, lecsöpögtetjük az olajat, majd tálra rakjuk megszórjuk, porcukorral és lekvárral kínáljuk.

Töltött karalábé:

Hozzávalók:

– 8 db karalábé – 30 dkg darált sertéshús – 8 dkg rizs – 2 evőkanál olaj – másfél dkg liszt – tejföl – petrezselyem – só – kapor

Elkészítés:

A karalábét megtisztítjuk, az ép leveleket félretesszük. A karalábé belsejét krumplifúróval (vagy kiskanállal kiszedjük) kifúrjuk. A darált húst a félig megfőtt rizzsel összekeverjük, majd kevés olajon pirított hagymával megízesítjük. A karalábékat meg a friss leveleket ezzel a töltelékkel megtöltjük. A maradék töltelékből gombócokat formálunk. Lábasba rakjuk, a tetejére szórjuk a kifúrt karalábédarabokat is, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sóval ízesítjük és lassan főzzük amíg megpuhul a karalábé. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, és azzal berántjuk. Petrezselyemmel és kaporral ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.

Mindent bele saláta

Hozzávalók:

– uborka – paprika – paradicsom – répa – karalábé – fejes saláta – sajt – fehérbors – petrezselyem – só – cukor – tárkony – ecet – olíva – olaj Minden zöldséget megtisztítunk és apróra vágunk (a lényeg, hogy ugyanakkora darabok legyenek). Az uborkát külön tálba tesszük, megsózzuk, és félrerakjuk 15 percre. Addig egy pohárba fél deci ecetet, 1 dl vizet, 1-2 csepp olíva olajat, 1 kiskanál cukrot, 1 kiskanál fehérborsot, ízlés szerint tárkonyt és a lepréselt fokhagymát összekeverjük. (Sót tilos beletenni, mivel az uborkát már megsóztuk, és figyeljünk arra is, hogy az ecet ne legyen túl erős). Az uborkát kézzel a csap felett kifacsarjuk, és a többi zöldséghez adjuk, majd hozzáöntjük az előbb elkészített saláta levet. Ízlés szerint hozzáadunk apróra vágott sajtot, a legvégén megszórjuk szárított petrezselyemmel, és hidegen tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.