Közélet

Varga Mihály: visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re

Varga Mihály: visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re

2010. szeptember 14., kedd
Varga Mihály: visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re

Ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség a 2011-es költségvetésben ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil pályán maradjon - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint 2014-re vagy 2015-re teljesítheti az ország az euró bevezetésének feltételeit.

Varga Mihály kiemelte, hogy a költségvetés kidolgozásakor a legfontosabb szempont a három százalékos hiánycél tartása lesz, ugyanakkor számos kérdésben mérlegelnie kell a kormánynak, ugyanis ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság stabil pályán maradjon. "A nyugdíjrendszer meglévő feszültsége, az önkormányzatok, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac meglévő feszültségei, az Út a munkához program jövője és finanszírozása mindenképpen fontos kérdés lesz az ősz folyamán" - mondta. Véleménye szerint a bruttó hazai termék négy-öt százalékát, vagyis körülbelül 1200-1300 milliárd forintot az adósságok törlesztésére kell fordítani. A Miniszterelnökség államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: nagyon óvatos, visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re. Varga Mihály szerint 2014-re vagy 2015-re teljesülhetnek az euró bevezetésének feltételei, ehhez azonban tartani kell a deficitcélokat, a gazdaságnak pedig ki kell lábalni a válságból. „Ami az euróval történt az elmúlt hónapokban, években, az nem teszi annyira vonzóvá a közös valuta bevezetését. De a bajaink hetven-nyolcvan százaléka fel sem merült volna, ha Magyarországon már euróval lehetne fizetni" - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

További részleteket az InfoRádió honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.