Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Választás 2010 – vitáztak a szegedi pártok jelöltjei (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Választási vitát szervezett a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete (SZTEP) szerda délután. Az IH Rendezvényközpontban megrendezett eseményen a Fidesz-KDNP-t Hüvös László, a Jobbikot Keresztúri Farkas Csaba, az LMP-t Málovics György, a Zöld Baloldalt Balogh Tibor, míg a várost jelenleg irányító MSZP-t Szentgyörgyi Pál alpolgármester képviselte.

A főként egyetemistákból álló, közel 50 fős hallgatóság előtt a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje Hüvös László kijelentette: külcsínben ugyan gazdagabb lett a város, de sajnos Szeged polgárainak életminősége sokat romlott az elmúlt években. A kormánypárti politikus példaként a munkanélküliség növekedését; a kórházi ágyszámok csökkenését; valamint a távfűtés, a csatornadíjak, a parkolási díjak, és a tömegközlekedési díjak drágulását hozta fel. Hüvös László szerint a munkahelyteremtés lesz a következő városvezetés legfontosabb feladata, mely során helyzetbe kell hozni a helyi vállalkozásokat, valamint fontos lenne javítani az oktatás minőségén is, hiszen ezen keresztül lehet piacképes szakmához juttatni a fiatalokat. A politikus szerint a testi sértések, valamint a garázda jellegű bűncselekmények számának növekedése miatt feltétlenül javítani kell a közbiztonság állapotán is. E cél elérése érdekében a közterületeken feltétlenül növelni szükséges a rendőri jelenlétet, valamint kiemelt eszköz lehet a polgárőrség, a körzeti megbízotti rendszer, valamint a szomszédok a szomszédokért mozgalom támogatása. Hüvös László szerint megoldandó feladatot jelent a szociális biztonság megteremtése, valamint az egészséges életmód, a környezetvédelem és a sport támogatása. Mindezek mellett kulcsfontosságú kérdés a M43-as elkészülése, a déli – Tisza híd megépítése és a lézerközpont megvalósulása. Ez utóbbi kettő támogatására szegedi látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett. A fideszes politikus hangsúlyozta: pártja készen áll a város vezetésére, hiszen a programjuk elkészítését – 14 munkacsoport véleményezése mellett – lakossági konzultáció is megelőzte.

A Jobbik polgármesterjelöltje, Keresztúri Farkas Csaba fontosnak tartja a Szegeden zajló felújításokat, de úgy véli, hogy hiba volt mindezeket egyszerre a városra zúdítani. A politikus mindemellett politikai mutyizást és élősködést vél felfedezni a nagyobb beruházások körül, hiszen ezek kivitelezésére baráti cégek kaptak megbízást. Példaként a Ligetfürdő-beruházást említette, melyet a politikai mutyizás iskolapéldájának tart. A radikális párt jelöltje hangsúlyozta: megválasztása esetén átvilágítaná az önkormányzatot és vagyonleltárt készítene. A Jobbik jelöltje szerint kiemelt kérdéskört képez a közlekedési problémák megoldása, mely során megoldást kell találni az utak helyreállítására, a tömegközlekedési díjak csökkentésére és a kerékpár úthálózat bővítésére. A polgármesterjelölt stratégiát dolgozna ki a belváros autómentesítésére is. Mindezek mellett Keresztúri Farkas Csaba kitörési pontnak nevezte a turizmus fejlesztését, és hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtést, a környezetvédelmet, valamint a szegedi identitás erősítése érdekében az oktatás színvonalának az erősítését is fontos feladatnak tartja.

Málovics György, az LMP képviselőjelöltje szerint a városban koncepciótlan felújítások zajlanak, s ráadásul a politikai döntéshozatal nem közösségi, hanem sokkal inkább gazdasági érdekeket szolgál. Példaként a 2-es villamos, valamint a Ligetfürdő beruházásokat hozta fel. A politikus szerint további problémákat okoz a Szegeden tapasztalható korrupció és a hosszú távú gondolkodás hiánya. A képviselőjelölt szerint a korrupció megfékezésére nem elegendő eszköz az önkormányzat átvilágítása és a gyanúsnak tűnő ügyek kivizsgálása, hanem emellett olyan struktúrát is ki kellene alakítani amely révén csírájában el lehet fojtani a város vagyonának megkárosítására irányuló kísérleteket. A LMP jelöltje hangsúlyozta: pártja a város közgyűlésébe bekerülve az átláthatóság, a részvételi demokrácia, a befogadó és fenntartható társadalom, az igazságosság valamint a környezetvédelem minél hatékonyabb megvalósítása érdekében kíván dolgozni. A részletek megismerése céljából Málovics György az LMP 50 oldalas szegedi programját ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

„Szépnek látom Szegedet, de többet érdemel” – mondta Balogh Tibor, a Zöld Baloldal polgármesterjelöltje, aki szerint a városban tapasztalható felújítások zömmel koncepció nélkül zajlanak, s látszatberuházások képét keltik. A politikus sürgősen megoldandó feladatként jellemezte a szegedi hajléktalanok helyzetének javítását. Számukra a Délép volt munkásotthonát alakítaná át hajléktalanszállónak. A polgármesterjelölt a bürokratikus nehézségek kivédése érdekében megemelné a képviselői alapot a kisebb forrásokat igénylő problémák esetében, valamint kiemelten támogatná a kisvállalkozásokat és a kistermelőket. Balogh Tibor szükségesnek tartja a zöld területek megőrzését és bővítését, továbbá a kerékpárutak fejlesztésére is kiemelt feladatként tekint. Ez utóbbiak esetében, mint fogalmazott, óriási káosz van.

Az elhangzottakra reagálva a város vezetését képviselő Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester elsősorban az elmúlt évek eredményeit hangsúlyozta. Az MSZP képviselőjelöltjeként induló politikus példaként a teljes mértékben kiépült csatornahálózatot, a hulladékgazdálkodás fejlesztését, két európai díj elnyerését, a turizmus terén elért sikereket, valamint az elmúlt években megvalósult beruházásokat említette. Az alpolgármester szerint a következő ciklusban mindenképpen be kell fejezni a folyamatban lévő fejújításokat, majd ezt követően a lakótelepek és a városkörnyéki részek fejlesztését tartaná fontosnak. Szentgyörgyi Pál számára is kiemelt feladatot jelent a munkahelyteremtés. Mint elmondta: új munkahelyek létrehozása érdekében a város 200 hektár földterületet vásárol, melyen ipari parkot alakítanának ki. A tömegközlekedés fejlesztése kapcsán pedig a 4-es villamos, valamint az Indóház tér felújítására tett ígéretet. Mindezekhez a képviselőjelölt hozzátette: az MSZP célja, hogy Szeged a térség logisztikai központjává váljon.

Közélet

Az új uszodában állíthatják ki az elhíresült vasalódeszkát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegedi vállalkozó nyerte meg az ikonikus tárgyat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az összefogás segíthet.

Tovább olvasom

Közélet

Tápai: Átgondolatlan politikai magánakció eredménye a rakpart lezárása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, egységes belváros-koncepcióra van szükség.

Tovább olvasom

Aktuál