Közélet

Választás 2010 – vitáztak a szegedi pártok jelöltjei (FRISSÍTVE)

Választás 2010 – vitáztak a szegedi pártok jelöltjei (FRISSÍTVE)

2010. szeptember 29., szerda
Választás 2010 – vitáztak a szegedi pártok jelöltjei (FRISSÍTVE)

Választási vitát szervezett a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete (SZTEP) szerda délután. Az IH Rendezvényközpontban megrendezett eseményen a Fidesz-KDNP-t Hüvös László, a Jobbikot Keresztúri Farkas Csaba, az LMP-t Málovics György, a Zöld Baloldalt Balogh Tibor, míg a várost jelenleg irányító MSZP-t Szentgyörgyi Pál alpolgármester képviselte.

A főként egyetemistákból álló, közel 50 fős hallgatóság előtt a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje

Hüvös László

kijelentette: külcsínben ugyan gazdagabb lett a város, de sajnos Szeged polgárainak életminősége sokat romlott az elmúlt években. A kormánypárti politikus példaként a munkanélküliség növekedését; a kórházi ágyszámok csökkenését; valamint a távfűtés, a csatornadíjak, a parkolási díjak, és a tömegközlekedési díjak drágulását hozta fel. Hüvös László szerint a munkahelyteremtés lesz a következő városvezetés legfontosabb feladata, mely során helyzetbe kell hozni a helyi vállalkozásokat, valamint fontos lenne javítani az oktatás minőségén is, hiszen ezen keresztül lehet piacképes szakmához juttatni a fiatalokat. A politikus szerint a testi sértések, valamint a garázda jellegű bűncselekmények számának növekedése miatt feltétlenül javítani kell a közbiztonság állapotán is. E cél elérése érdekében a közterületeken feltétlenül növelni szükséges a rendőri jelenlétet, valamint kiemelt eszköz lehet a polgárőrség, a körzeti megbízotti rendszer, valamint a szomszédok a szomszédokért mozgalom támogatása. Hüvös László szerint megoldandó feladatot jelent a szociális biztonság megteremtése, valamint az egészséges életmód, a környezetvédelem és a sport támogatása. Mindezek mellett kulcsfontosságú kérdés a M43-as elkészülése, a déli - Tisza híd megépítése és a lézerközpont megvalósulása. Ez utóbbi kettő támogatására szegedi látogatásán

Orbán Viktor

miniszterelnök is ígéretet tett. A fideszes politikus hangsúlyozta: pártja készen áll a város vezetésére, hiszen a programjuk elkészítését - 14 munkacsoport véleményezése mellett - lakossági konzultáció is megelőzte.

A Jobbik polgármesterjelöltje,

Keresztúri Farkas Csaba

fontosnak tartja a Szegeden zajló felújításokat, de úgy véli, hogy hiba volt mindezeket egyszerre a városra zúdítani. A politikus mindemellett politikai mutyizást és élősködést vél felfedezni a nagyobb beruházások körül, hiszen ezek kivitelezésére baráti cégek kaptak megbízást. Példaként a Ligetfürdő-beruházást említette, melyet a politikai mutyizás iskolapéldájának tart. A radikális párt jelöltje hangsúlyozta: megválasztása esetén átvilágítaná az önkormányzatot és vagyonleltárt készítene. A Jobbik jelöltje szerint kiemelt kérdéskört képez a közlekedési problémák megoldása, mely során megoldást kell találni az utak helyreállítására, a tömegközlekedési díjak csökkentésére és a kerékpár úthálózat bővítésére. A polgármesterjelölt stratégiát dolgozna ki a belváros autómentesítésére is. Mindezek mellett Keresztúri Farkas Csaba kitörési pontnak nevezte a turizmus fejlesztését, és hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtést, a környezetvédelmet, valamint a szegedi identitás erősítése érdekében az oktatás színvonalának az erősítését is fontos feladatnak tartja.

Málovics György

, az LMP képviselőjelöltje szerint a városban koncepciótlan felújítások zajlanak, s ráadásul a politikai döntéshozatal nem közösségi, hanem sokkal inkább gazdasági érdekeket szolgál. Példaként a 2-es villamos, valamint a Ligetfürdő beruházásokat hozta fel. A politikus szerint további problémákat okoz a Szegeden tapasztalható korrupció és a hosszú távú gondolkodás hiánya. A képviselőjelölt szerint a korrupció megfékezésére nem elegendő eszköz az önkormányzat átvilágítása és a gyanúsnak tűnő ügyek kivizsgálása, hanem emellett olyan struktúrát is ki kellene alakítani amely révén csírájában el lehet fojtani a város vagyonának megkárosítására irányuló kísérleteket. A LMP jelöltje hangsúlyozta: pártja a város közgyűlésébe bekerülve az átláthatóság, a részvételi demokrácia, a befogadó és fenntartható társadalom, az igazságosság valamint a környezetvédelem minél hatékonyabb megvalósítása érdekében kíván dolgozni. A részletek megismerése céljából Málovics György az LMP 50 oldalas szegedi programját ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. „Szépnek látom Szegedet, de többet érdemel” - mondta

Balogh Tibor

, a Zöld Baloldal polgármesterjelöltje, aki szerint a városban tapasztalható felújítások zömmel koncepció nélkül zajlanak, s látszatberuházások képét keltik. A politikus sürgősen megoldandó feladatként jellemezte a szegedi hajléktalanok helyzetének javítását. Számukra a Délép volt munkásotthonát alakítaná át hajléktalanszállónak. A polgármesterjelölt a bürokratikus nehézségek kivédése érdekében megemelné a képviselői alapot a kisebb forrásokat igénylő problémák esetében, valamint kiemelten támogatná a kisvállalkozásokat és a kistermelőket. Balogh Tibor szükségesnek tartja a zöld területek megőrzését és bővítését, továbbá a kerékpárutak fejlesztésére is kiemelt feladatként tekint. Ez utóbbiak esetében, mint fogalmazott, óriási káosz van. Az elhangzottakra reagálva a város vezetését képviselő

Szentgyörgyi Pál

szocialista alpolgármester elsősorban az elmúlt évek eredményeit hangsúlyozta. Az MSZP képviselőjelöltjeként induló politikus példaként a teljes mértékben kiépült csatornahálózatot, a hulladékgazdálkodás fejlesztését, két európai díj elnyerését, a turizmus terén elért sikereket, valamint az elmúlt években megvalósult beruházásokat említette. Az alpolgármester szerint a következő ciklusban mindenképpen be kell fejezni a folyamatban lévő fejújításokat, majd ezt követően a lakótelepek és a városkörnyéki részek fejlesztését tartaná fontosnak. Szentgyörgyi Pál számára is kiemelt feladatot jelent a munkahelyteremtés. Mint elmondta: új munkahelyek létrehozása érdekében a város 200 hektár földterületet vásárol, melyen ipari parkot alakítanának ki. A tömegközlekedés fejlesztése kapcsán pedig a 4-es villamos, valamint az Indóház tér felújítására tett ígéretet. Mindezekhez a képviselőjelölt hozzátette: az MSZP célja, hogy Szeged a térség logisztikai központjává váljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.