Kultúra

Új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum

Új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum

2010. szeptember 16., csütörtök
Új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum

A korszerűsítés mellett új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a beruházás mintegy 365 millió forintból valósul meg, mely 85 százalékban pályázati forrás - hangzott el a dél-alföldi városban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Almási István

, a város alpolgármestere a projekt bemutatóján kiemelte: a legmodernebb technikával felszerelt városi intézmények, így a 155 ezer darabos régészeti, néprajzi, képzőművészeti, helytörténeti gyűjteménnyel rendelkező Tornyai János Múzeum és a város múltját egyedülálló módon az ott élők nézőpontjából bemutató Emlékpont olyan kulturális értékei Hódmezővásárhelynek, amelyek igazán egyedivé és vonzóvá teszik a települést még a napjainkra jellemző kultúra-fogyasztási szokások forgatagában is. A beruházás keretében az új épületszárnyban háromszintes interaktív bemutatóhelyet alakítanak ki 687 négyzetméteren. A bővítésként megépülő fogadóépület földszintje előcsarnokként, kiállítótérként és rendezvénytérként szolgál. Az előcsarnokot a múzeumi könyvtár zárja olvasóteremmel és oktató kabinettel. Az épületrészben kétszintes könyvraktár és kutatásra alkalmas dolgozóhely is létesül, a szintek közötti közlekedést üvegburkolatú látványlift biztosítja, s a belső átrium zöldfelületként funkcionál majd. A kiállítóteret installációs raktár szolgálja ki. A Csongrád megyei múzeumok között egyedülálló, tágas látványraktár létesül a pincében, melyben az eddig a látogatók elől elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt mutatják be. Az új kiállítóterekben látogatóbarát technológia és szolgáltatások várják majd a vendégeket, akik úgynevezett audio guide rendszer és érintő képernyős infóterminálok segítségével tájékozódhatnak. A Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése várhatóan októberben veszi kezdetét és 2012 tavaszán zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.