Bulvár

Pénzkiadó automatákra szakosodott bandát ítéltek el

Pénzkiadó automatákra szakosodott bandát ítéltek el

2010. szeptember 14., kedd
Pénzkiadó automatákra szakosodott bandát ítéltek el

Összesen négy pénzintézet bankjegykiadó-automatáját próbálta meg ellopni az a három férfi, akiket jogerősen 7 és 8,5 év közötti szabadságvesztéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla.

A három férfi 2008 szeptemberében határozta el, hogy pénzintézetek bankjegykiadó automatáinak eltulajdonításával jut nagyobb összeghez. Tervük végrehajtásához 2008. október 7-én elloptak egy gépkocsit. Elsőként, még aznap éjszaka a lajosmizsei OTP-fiókot akarták kifosztani, s hogy akciójukat zavartalanul végre tudják hajtani, elhatározták, hogy egy, a helyszíntől távolabb eső kocsmát felgyújtanak. A felcsapó lángokat a riasztó hangjára a helyszínre érkező vendéglős gyorsan meg tudta fékezni. Közben az elkövetők megpróbálták az automatát kiszakítani a helyéről, a drótkötél azonban elszakadt, s a vádlottak zsákmány nélkül hagyták el a helyszínt. Egy jobb minőségű drótkötél vásárlása után október 11-én hajnalban Szankon próbálkoztak, de itt sem jártak sikerrel, mert megszólalt a riasztó. Nem sokkal később Soltvadkerten már sikerült kiszakítaniuk a helyéről az automatát, de a maguk után vonszolt berendezés néhány méter megtétele után leszakadt. A vádlottak az eredménytelenség okát a gépkocsiban látták, ezért megszabadultak a járműtől: Kecskeméten a csalánosi parkerdőben felgyújtották. A három férfi egy kiskunfélegyházi autókereskedésből szerzett új járművet, ráadásként egy másik gépkocsit is elloptak, amivel a működésképtelen kisteherautót egyikük tanyájára vontatták. Október 22-ére a vádlottak egy albertirsai pénzintézetet szemeltek ki. Bevonták egy negyedik társukat is, aki a helyszínre fuvarozta őket. Itt már sikerült az automatát kiszakítani a helyéről és a lopott járműben elhelyezni. Az automatát a tanyára vitték, s a zsákmányolt mintegy 31 millió forintot elosztották, úgy, hogy a negyedrendű vádlott egymillió forintot kapott a segítségért. A táblabíróság folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, dologi erőszakkal elkövetett lopás kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akiket 7 és 8,5 év közötti szabadságvesztéssel sújtott jogerősen. A negyedik esetnél közreműködő férfi 1 év 4 hónap börtönt kapott. Az ítélőtábla arra is kötelezte a három férfit, hogy a károsultaknak – a pénzintézeteknek és cégeknek – fizessenek meg csaknem 35 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.