Sport

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

2010. szeptember 16., csütörtök
Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal rovatunkban a megyei utánpótlás- és felnőttbajnokságok hétvégi tapasztalatairól beszélgettünk Sahin-Tóth Dezsővel, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség szakmai alelnökével.

Borongós hétvégén van túl a Csongrád megyei labdarúgás, s nem csak azért, mert a folyamatos esőzések miatt meccseket kellett elhalasztani. Mint az alelnöktől megtudtuk, az utánpótlás-bajnokságok indulásánál is akadtak nehézségek, illetve a játékvezetés is több összecsapáson vitatémát szolgáltatott. „Szokatlanul sok telefont kaptunk, ahol csapatok panaszkodtak játékvezetőkre, illetve fordítva, illetve a megkezdődött serdülő-, illetve előkészítő bajnokságokban volt, ahol a játékengedélyekkel akadt probléma. Ahogy az elnökség korábban is tette, mindenkit arra biztatok, írja le észrevételeit, s ígérhetem, a megfelelő bizottságok ki fogják vizsgálni” – mondta

Sahin-Tóth Dezső

. A szakember megoldandó feladatként tekint egyébként ezekre az esetekre, hiszen kitart álláspontja mellett: a labdarúgás olyan közös ügy, melynek felemelkedését valamennyi szereplőnek összefogva kell szolgálnia.

Szolidaritási alap a „kicsiknek” és MLSZ-akadémiák?

A Békés megyei Kondoroson az elmúlt pénteken kihelyezett ülést tartott az MLSZ, ezen a CSLSZ más vezetői mellett a szakmai alelnök is részt vett. S ha már így tett, a legfontosabb tapasztalatokról természetesen be is számol itt a Partvonal rovatban, a SZEGEDma.hu-n. „Nemcsak mi látjuk úgy, de az MLSZ is lépéseket tervez annak érdekében, hogy az utánpótlás korosztályoknál az átigazolási időszakot kitoljuk szeptember végéig. A gyerekek közül nyáron sokan nincsenek otthon, ez megnehezíti a csapatok kialakítását, ezért van szükség a változtatásra. Az MLSZ illetékesei,

Csányi Sándor

elnök,

Vági Márton

főtitkár és

Berzi Sándor

alelnök azt is kifejtették, a magyar labdarúgás ebben a kormányzati ciklusban olyan lehetőséget, esélyt kap, melyet eddig nem, s lehet, hogy soha többet. Ezzel élni kell! A labdarúgó-társadalomnak össze kell fognia. Örülök annak is, hogy a főtitkár olyan magasan képzett szakember, aki a modern vállalatvezetési struktúrát honosítja meg a szövetségben. Mint Kondoroson is szóba került, ki kell használni a sportfinanszírozást megkönnyítő jogszabályi változásokat. Megtudtuk, hogy a forrásokból a futballunk 80 százalékát adó amatőrök is részesülni tudnak, úgy, hogy az adózó az MLSZ-szel köt szerződést. Azt is tervezi a szövetség, hogy egyfajta 'szolidaritási alapot' hoz létre, melynek révén a kis csapatokat, a kis településeket tudja támogatni. Úgy láttam, Csányi elnök úr tisztában van az amatőrök szerepével, s azzal, hogy nekik segítségre, ugyanakkor kicsit önálló mozgástérre van szükségük. A megbeszélésen felmerült az a remek ötlet is, hogy az ország négy pontján MLSZ-akadémia jönne létre, mely a nehezebb körülmények között élő, rászoruló fiatalok számára biztosítaná a képzést. Az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos programok mindenképpen bizakodással töltenek el” – mesélte Sahin-Tóth Dezső.

Szemléletváltozás szükséges Csongrád megyében is

Kívánatos és szerencsés lenne azonban – folytatta –, ha a Csongrád megyei csapatok is megértenék ennek fontosságát. „A mai modern szakirodalom szerint a képzést 5-6 éves korban kell megkezdeni, s a 6-12 éves kor számít aranykornak. Éppen ezért rossz az a szemlélet, ahol csak a felnőttekre akarnak áldozni, a gyerekfocival nem törődnek. Több panasz érkezett a serdülőbajnokság átszervezésével kapcsolatban, de higgyék el, azért csináltunk a három csoportból kettőt, mert a fiataloknak terhelésre van szükségük, nem elég, ha 5-6 meccset játszanak fél év alatt. Mi emelni szeretnénk a színvonalat. Tudom, sokaknak gondot okoz az utazás, de szakmailag mindenképpen indokolt volt a változás. A kondorosi tapasztalatok is azt mutatják, egyre nagyobb mértékben építeni kell a helyi utánpótlásra. A helyi önkormányzatok is a helyi fiatalok sportolását fogják segíteni, az új kormányzat az egészségmegőrzés jegyében is komoly hangsúlyt fektet arra, hogy az ifjak, a gyerekek focizzanak.” Ezzel kapcsolatban egy sajnálatos dolgot kell még megemlíteni. A CSLSZ elnöksége nyáron a szakma érvei és érdekei mentén úgy döntött, a megyei I. osztályban minden csapatban pályán kell lennie legalább egy, 1989. január 1-je után született labdarúgónak. Ezzel az utánpótlás-nevelést kívánták erősíteni. Néhány csapat ellenállása – mely egyfajta dekrétumban öltött testet – miatt azonban a bajnokság kezdetésre vissza kellett lépnie az elnökségnek. Visszalépést írunk, s ez a szó ezen a helyen minden értelmében igaz... Mint Sahin-Tóth Dezső elmondta, több kiváló és felkészült szakember megdöbbent azon, hogy ezt az előremutató kezdeményezést – mondjuk ki – megfúrták bizonyos körök, hiszen ezzel a korosztályok egymásra épülését, a helyi fiataloknak a helyi nagycsapatba történő bejutását ásták alá, legalábbis nehezítették meg. Ezen a szemléleten kellene változtatni ahhoz, hogy elinduljon valami a megyében is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.