/

Nem tudok teherbe esni, és nem tudom az okát…

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A meddőségi probléma hátterében számos ok állhat, melyek össze is függhetnek egymással, beleértve a hormonális zavarokat, immunológiai- és anatómiai tényezőket, valamint az örökletes okokat. Napjainkban minden tizedik pár fogamzási problémákkal küzd. Nagy Zsolt genetikai szakértőnk most a fogamzás elmaradásának egyik olyan lehetséges okát elemezi, amely a génjeinkben hordozott hibára vezethető vissza. Ugyanis a sikertelen teherbeesés hátterében sokszor valamilyen örökletes, genetikai probléma áll.

Amikor egy pár életében úgy érzi, hogy eljött a gyermekvállalás ideje, általában várakozásokkal és tervekkel telve kezd új életszakaszba. A párok 10%-nál azonban e várakozásokat beárnyékolhatja egy olyan ismeretlen probléma, mellyel a gyermekvállalás előtt még nem szembesültek, ez a fogamzási probléma.

„A meddőséggel küszködő párok pedig körülbelül egynegyedénél genetikai probléma áll a háttérben. A mindennapi munkám során sokszor találkozom gyermekvállaló – és meddőséggel küszködő párokkal egyaránt. Általános genetikai vizsgálatok minden esetben javasoltak, hiszen általuk kizárhatóak azok az örökletes problémák, melyek negatívan befolyásolják a terhességet” – mondja Nagy Zsolt (képünkön balra). Amennyiben egy párnál meddőségi probléma áll fenn, mindenképpen tanácsos elvégeztetni a meddőségi genetikai vizsgálatokat, különösen az első lombik program előtt.
Annak ellenére, hogy a meddőségi genetikai vizsgálatok már hosszú évek óta elérhetőek, az érintett párok keveset tudnak a vizsgálatokról, és általában csak akkor veszik azt igénybe, amikor már többször sikertelen mesterséges megtermékenyítési programokon vannak túl. A genetikai háttér tisztázásával – a genetikai vizsgálatnak köszönhetően – olyan problémára lehet rámutatni, amelyeknek tudatában a párok választ kaphatnak arra, miért nem sikerült eddig a teherbeesés, és hogyan orvosolható ez a probléma a továbbiakban. A genetikai vizsgálat eredményétől nem kell tartani, hiszen a genetikai lelet alapján a szakorvos meg tudja tenni azokat az óvintézdéseket, melyekkel a terhesség védhető – magyarázza a szakértő.
Mit lehet tenni, ha valamilyen örökletes probléma derül ki a szülőnél? Amennyiben a meddőséget genetikai tényező idézi elő, fennáll a lehetősége annak, hogy az utód örökli a hibát, amely gyakran a szülőkénél sokkal súlyosabb formában nyilvánulhat meg. A genetikai tanácsadás során tisztázni lehet a felmerülő örökletes hiba hátterét, és a szülők választ kapnak a felmerülő kérdéseikre.
Mesterséges megtermékenyítés során már lehetőség van az embrió egyetlen sejtjéből génvizsgálatot végezni (preimplantációs genetikai diagnosztika, PGD módszer). Tudományos tény, hogy a néhány sejtes embrióból egyetlen sejt elvehető, anélkül hogy egészségügyi problémát okozna. A szülőknél azonosított genetikai hiba ellenőrizhető az embrióknál. A genetikai vizsgálattal kiszűrhetőek azok az embriók, melyek az öröklődés szabályszerűségének megfelelően nem örökölték a szülői hibát. Így a PGD módszerrel hozzájárul az egészséges gyemekvállaláshoz.
„Szeretném hangsúlyozni, hogy a genetikai vizsgálatok nem csodaszerek, hanem egyike a szűrővizsgálatok sorainak. Alkalmazásuk előtt szakorvosi konzultáció szükséges annak érdekében, hogy a vizsgálatkérő párok megértsék, miben tud segíteni rajtuk egy génvizsgálat” – hangsúlyozza Nagy Zsolt.

Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit várjuk a szakerto.szegedma@gmail.com e-mailcímen.

Default thumbnail
Előző sztori

„Engem nem érdekelnek a törvények”

Következő sztori

SZEGEDma.hu MK: Mórahalom – Volán-rangadó!

Legutóbbi hasonló cikkek