Mostoha körülmények a Kálvária sugárút – Újrókus körzetben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakossági fórumot tartott pénteken Péter Szilveszter, a Fidesz-KDNP 7-es számú választókerületének, a Kálvária sugárút – Újrókus körzetének képviselőjelöltje. A politikus ismertette programját, s meghallgatta a környéken élők problémáit, kezdve a Kálvária tér rendezésének kérdéseitől, egészen a lakónegyedben működő ipartelepekig.

„2006-ban Botka László azzal érvelt programjában, hogy a bal oldali kormánynál, egy baloldali polgármester képviselheti igazán hatékonyan a város érdekeit, most egy jobboldali többségű Országház esetében mintha megfeledkezne saját logikai eszmefuttatásáról” – tért ki a képviselőjelölt bemutatkozó beszédének az elején a polgármester-választás kommunikációs anomáliáira, majd a körzet gondjait ismertetve először azt a nem mindennapi problémát vette górcső alá, miszerint a hagyományos kertvárosi lakóövezet iparterület is egyben. „A volt kábelgyár területére tervezett lakópark miatt komoly helyi ellenállást váltott ki az a baloldal által egyhangúlag megszavazott döntés, hogy a terület rendezési tervében megváltoztatták a beépíthetőségi magasságot 15 méterre, ami öt emeletes házak felépítését, és közel 2000 ember idetelepülését jelentheti” – monda a képviselő kiemelve, hogy hiába alakult egy egyesület a polgárok érdekvédelmére, s gyűjtött aláírásokat, demonstrált, Botka László vezetésével a közgyűlés hajthatatlan volt, szóba sem állt a civilekkel. Péter Szilveszter említést tett a körzetben működő finomöntödéről is, mely zaj és légszennyezéssel nehezíti az itt lakók mindennapjait, ahogy a Kálvária tér rendezetlensége is állandóan jelen lévő ügy. E térre vissza kellene állítani a stációkat, s akár az egykori kápolna felállításán is érdemes elgondolkodni. A problémákat nemrég a fent említett civil tömörülés, az Élhető Szegedért Egyesület egy hasonló fórumon ismertette. Szóba kerültek az épülő Árkád üzletközpont várható hatásai, a rossz várospolitika és a Mars teret övező egyre sűrűsödő problémák, a veszélybe került EU-s támogatás.

Lakható körzetet ígér Péter Szilveszter

A jelen lévő mintegy ötven lakos több kérdést is intézett Péter Szilveszterhez a Kálvária és a beépítési magasság ügyében. Szóba került, hogy bár a környező kis utcák 30-as övezetbe tartoznak, mégis sok a száguldozó autó, kamion – forgalomlassításra lenne szükség fekvőrendőrök, esetleg lassító öblök kiépítésével. A környéken üzemelő finomöntöde egy lakos elmondása szerint épp most kapott halasztást 2012-ig a zajvédő fal felépítésére. Sokak szerint nem veszik emberszámba az itt élőket, a városházán nem fogadják őket, nem állnak szóba velük.
A képviselőjelölt leszögezte, hogy amint megválasztják, mindezeket a problémákat beviszi majd a közgyűlés elé, a tervezett lakópark magas beépítettségével kapcsolatban pedig elmondta, hogy a fideszes többségű közgyűlésben épp olyan könnyen lehet majd visszaminősíteni a területet az eredeti, lakóövezeti magasságú beépíthetőségre, mint ahogy annak idején a 15 métere magasságot a bal oldal 26-16 arányban megszavazta.

no images were found

Előző sztori

Királyhalom-Ásotthalom: megkezdték a projektum megvalósítását

Következő sztori

Elhunyt Savanya Norbert búvárúszó