Közélet

Méltányosság helyett szolidaritás

Méltányosság helyett szolidaritás

2010. szeptember 14., kedd
Méltányosság helyett szolidaritás

Örökösödési illeték a súlyosan fogyatékos testvérpárnak

Létezik-e méltányosság az örökösödési illeték kiszabásakor? „Betűszerint” olvasva a hatályos törvényeket, sajnos nem. A szentmihálytelki Szőke Etelka és két halmozottan sérült gyermeke, valamint a 86 éves nagymama esete nem kirívó, majdhogynem általánosságnak is mondható,de mindenképpen igen szomorú, ami jól mutatja társadalmunk, jogszabályaink minden szolidaritást mellőző mivoltát.

Örökösödési illeték-mentesség

2009. január 1-jétől az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája, az örökbefogadottja, a mostoha- és nevelt gyermeke, az örökbe fogadója, valamint a mostoha- és nevelőszülője által történő öröklés esetén, a megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint illetékmentességet élvez, amelyet elsősorban az örökrészhez tartozó lakástulajdon, lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jog (pl: haszonélvezet) vonatkozásában kell figyelembe venni. Amennyiben azonban az örökös által megszerzett lakástulajdon tiszta értéke a 20 millió forintot nem éri el, a mentesség az őt megillető örökrészben található egyéb általános mértékű öröklési illeték alá eső vagyontárgyak esetében is alkalmazható a 20 millió forintból fennmaradó összeg erejéig.

Még 1991-ben költözött át a család Arad mellől Szegedre, a két súlyosan mozgássérült és értelmi fogyatékos gyerekkel és a nagymamájukkal. Az apa munkát vállalt Szegeden, takaros kis házat építettek Mihálytelken, úgy alakítva azt, hogy a minden berendezésével a család életét könnyebbé tegyék.

Etelka

a nagymama segítségével ápolta, gondozta a gyerekeket. Sajnos 2007-ben a családot váratlan tragédia érte, leukémiában elhunyt a családfenntartó. Innentől kezdődött az igazi kálvária. A gyerekek – a ma 29 éves

Réka

és a 39 éves

Zoltán

– édesapjuk után megörököltek egy '94-es VW Passat gépkocsit, ami számukra korábban és most is az egyetlen kapcsot jelentette a külvilággal. Mivel a haláleset időpontjában még élt az örökösödési illeték, annak rendje s módja szerint az APEH illetékes osztálya ki is vetette azt a családra.

Méltányosság nincs, csak halasztás

Etelka azonnal méltányossági eltörlést kérvényezett a fellebbezési illetéket leróva. Sajnos, mind a mai napig csak halasztást kapott, melyet évente meg kell kérnie, a gyerekek nevében mindig befizetve kétszer ötezer forintos fellebbezési illetéket. Talán nem tűnhet nagy összegnek a mára már hetvenezer forintra emelkedett örökösödési illeték, de ez mégis megfizethetetlen terhet jelent a család számára. Etelkáék ugyanis férje halála óta az asszony 33 ezer forintos ápolási díjából, a két gyermek után járó közel százezer forintos fogyatékossági díjból és kiemelt családi pótlékból, valamint a 86 éves nagymama nyugdíjából élnek. Rengeteg helye lenne ennek a hetvenezer forintnyi illetéknek, hiszen gyógytornászt kellene fizetniük, a gyermekek – mivel szinte magatehetetlenek – napi 24 órás ellátást igényelnek, különleges étrendre, mozgásterápiára, gyógyszerekre van szükségük. Nem ritka, hogy csak krumplileves, vagy csak egy kis tészta kerül az asztalra, másra már nem telik az igencsak szűkös családi kasszából. De az asszony kitart, korábban sem tervezte, és most sem akarja állami gondozásba adni a gyerekeket. Az Adóhatóság a méltányossági törlés megtagadását azzal indokolja, hogy a gyermekeknek van vagyonuk, ami egy 1991-ben vásárolt, jelenleg lakhatatlan állapotú makói lakás, forgalomképtelen állapotban. Több alkalommal megírták, hogy a gépkocsit elárverezik, de mivel Etelka korábban a rá eső illetéket már megfizette, így ez sem nyújthat megoldást – jól ismerve persze az APEH árverezési árait is. Az öreg autóra viszont nem luxusból van szükségük, hiszen ezzel tudják csak szállítani a gyerekeket. A támogató szolgálat és a Napos Oldal Alapítvány ugyan rengeteget segít nekik, azonban pénzzel ők sem tudnak szolgálni.

Nem kampányfogásból kezdődő gyűjtés

A terület fideszes önkormányzati képviselő jelöltje a kopogtatócédula gyűjtés alkalmával találkozott a család szinte megoldhatatlan problémájával. Mivel ilyen esetek bárhol előfordulhatnak, és a jelenség túlmutat mindenféle kampányon, talán nem is szerencsés ebben az időszakban az esettel foglalkozni, hiszen könnyen rásüthető az olcsó politikai haszonszerzés bélyege. Ennek ellenére

Nógrádi Tibor

mégis vállalta, hogy megpróbál a családon segíteni. Tízezer forinttal számlát nyitott, melyre bárki befizethet bármekkora összeget Etelkáék számára. Sok helye van a pénznek, de az autó örökösödési illetékének kifizetésével nagy lelki teher is leesik az asszony válláról. Nem az APEH ügyintézőit hibáztatja, sőt senkit sem hibáztat, de mindig felmerül a kérdés, van-e lehetőség a szabályok szigorú betartása mellett, ilyen esetekben igazi méltányosságot gyakorolni. Az adományokat a család a következő számlaszámra várja: 11650001 - 15556301 - 50000005

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.