Közélet

Lázár János Réthelyi Miklóst kérdezi a mindszenti beteg tragédiájának ügyében

Lázár János Réthelyi Miklóst kérdezi a mindszenti beteg tragédiájának ügyében

2010. szeptember 20., hétfő
Lázár János Réthelyi Miklóst kérdezi a mindszenti beteg tragédiájának ügyében

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere levélben kérte Réthelyi Miklóst, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy vizsgálja ki Simon Mariann, a mentőszolgálat korábbi dél-alföldi regionális vezetője felelősségét a mindszenti beteg ügyében.

2007. április 6-án egy 67 esztendős mindszenti férfi életét vesztette Hódmezővásárhely és Szentes között az őt szállító mentőautóban. Az országos visszhangot kiváltó eset szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

Lázár János

az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott levelében emlékeztetett arra, hogy a hatóságok akkori vezetői néhány órával az eset után a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház felelősségét prejudikálva, egyértelműen kizárták az összes többi szereplő érintettségét. A beteget a vásárhelyi kórházban fogadó orvos ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, ennek ellenére sem akkor, sem azóta, nem vizsgálta senki az ügy többi szereplőjének nyilvánvaló érintettségét, tevékenységét és felelősségét. Bár a kórház főigazgatója már a haláleset előtt megbeszélést kezdeményezett a mentőszolgálat regionális vezetőjével a megváltozott ellátási rend okozta anomáliák megoldására, a találkozóra csak a tragédia után kerülhetett sor, s ekkor már a konkrét ügy körülményeit is igyekeztek tisztázni. Ennek ellenére a mentőszolgálat az esettel kapcsolatban "folyamatosan, és kétségkívül szándékosan, valótlan tartalmú, hamis tájékoztatások sorát adta, és ezzel elterelte a figyelmet és a felelősséget a mentők szervezetlen működéséről, alkalmatlanságáról" - írta a polgármester. A mentőszolgálat képviselőinek akkori nyilatkozataival ellentétben - mint az később bebizonyosodott - a mentősök tudták, hogy kötelességük lett volna Szentesre szállítani a beteget Hódmezővásárhely helyett. Nem volt igaz az sem, hogy egy útzár miatt vitték Hódmezővásárhelyre a beteget, mivel a közúti baleset később történt. Az állítólagos sürgős szükség ellenére a beteget csupán szállítókocsi vitte, amely megkülönböztető jelzést sem használt - fogalmazott levelében a Fidesz országgyűlési frakcióját is irányító politikus. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy néhány perccel a tragédiát követően a mentőszolgálat diszpécserközpontjából felhívták az érthetően zaklatott doktornőt, s a vele folytatott beszélgetést rögzítették, majd jogellenesen nyilvánosságra hozták. A politikus azt kéri

Réthelyi Miklós

minisztertől, hogy ellenőrizze,

Simon Mariann

, akkori regionális vezető elrendelt-e belső vizsgálatot az eset kapcsán, és az mikor, és milyen megállapításokkal zárult. Vizsgálják ki, miért Hódmezővásárhelyre szállította a mentőszolgálat a beteget, holott tudták, hogy a közelebb lévő szentesi kórház sürgősségi osztálya az ellátásra kötelezett. Lázár János szerint ellenőrizni kell, megfelelt-e a szakma szabályainak a mentőszolgálat által végzett mentési tevékenység, és azt is, kit terhel a felelősség az ügy kapcsán a szolgálat által adott hamis információkért, a közvélemény félrevezetéséért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.