Közélet

Így kampányoltok ti III.: Kaméleon-hadművelet

Így kampányoltok ti III.: Kaméleon-hadművelet

2010. szeptember 22., szerda
Így kampányoltok ti III.: Kaméleon-hadművelet

Szabad a színváltozás Szegeden?

Bekékült Szeged Megyei Jogú Város polgármestere! Nem kell semmi rosszra gondolni, nem maga Botka László országgyűlési képviselő, csak kampánykiadványa változott át szegfű pirosról égszínűre 2006 és 2010 között. A városvezető mellett álló csapatban nagy az állandóság, hiszen az SZDSZ azóta sem szűnt meg, csupán átalakult – és régi vezetői mellett színét is kölcsönzi a Botka-féle „hadjáratnak”.

Ha összehasonlítjuk a két négy évvel ezelőtti és a mostani brosúrát, majd elolvassuk a

Botka László

polgármester alatt hadrendbe sorakozó képviselőjelöltek neveit, jól láthatjuk: gyakorlatilag az égvilágon semmi nem változott. Az MSZP-nek az SZDSZ-szel korábban kötött frigye megmaradt, csak a liberális pártból tavaly a Szabad Város Egyesületbe léptek át a szegedi SZDSZ vezéralakjai, most 2010-ben pedig a füzetecskén – mely „meglepetésre” már nem vörösben, hanem kékben pompázik – egy újabb „köpönyegcserével” az MSZP–Összefogás Szegedért tömörülésben bontottak zászlót ugyanazok a személyek. Az MSZP húsz egyéni jelöltje közül tizenhat már 2006-ban is megmérettette magát az önkormányzati választáson, közülük öten az SZDSZ-t erősítették egészen a párt szétzilálódásáig:

Nagy Sándor, Kenyeres Lajos, Kormos Tibor, Virág András

és

Fábián József

. Amikor az egykori rendszerváltó párt súlyos válságba került sikertelen és népszerűtlen országos és helyi politizálása miatt, s támogatottsága a mérhetetlen tartományba csökkent, a szegediek is elhagyták a süllyedő hajót, s megalakították a Szabad Város Egyesületet. E névre keresztelték át városházi frakciójukat is. Ám ez amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen a feledés homályába is merült, hiszen most ősszel a jelöltek már MSZP–Összefogás Szegedért támogatottjaiként indulnak. Mindeközben a magát független, civil szerveződésként meghatározó Összefogás Szegedért is ezer szállal kötődik a bukott SZDSZ-hez: egyik frontembere,

Székhelyi József

éppen a szabad demokraták 2005-ös (Szegeden tartott...) küldöttgyűlésén rohant ki sajátos Himnusz-értelmezésével

Orbán Viktor

ellen. (A „civilek” másik vezetője,

Pálmai Antal

pedig az MSZP listás képviselőjelöltje volt az országgyűlési választáson, így kevesekben okozott döbbenetet, hogy az önkormányzati kampány előestéjén összebútoroztak Botka Lászlóékkal...) Lényegében kimondhatjuk, hogy bár az SZDSZ-frakció megszűnt, és a párt Szegeden is felmorzsolta önmagát, a helyi SZDSZ vezéralakjai tovább politizálnak: újra elindulnak a választók kegyeiért, színüket pedig kölcsönadták a keresztségben MSZP–Összefogás Szegedért nevet kapott formációnak. Botka és az MSZP tehát elkékült, s az új idők szavát meghallva a szegfűt is a fogadalmi templomra cserélte. Hogy a Nagy Szegedi Kaméleon-hadművelet sikerrel jár-e, azt október 3-án a szegedi választópolgárok döntik el.

D. Cs. – P. M. L.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.