Gasztro

HALlatlan finomságok

HALlatlan finomságok

2010. szeptember 26., vasárnap
HALlatlan finomságok

A hal örök kedvenc. Könnyű, alacsony kalóriatartalmú étek és fajtától függően rengeteg elkészítési mód áll a gondos háziasszony rendelkezésére, hogy igazi különlegességet tegyen le a vasárnapi ebédlőasztalra.

Vörös tonhal steak, tarkabors és tárkonyos mustár szósszal

Beküldő: Rehák - B. Andrea (Szeged)

Hozzávalók (2 főre)

- 2 szelet vöröstonhal - 1 tk tárkonyos mustár - 3 db nagyobb burgonya - 2 piros paradicsom - 1 sárga paradicsom - 1 zöldhagyma - 1 dl tejszín - ecet - olaj - színes bors - só - cukor

Elkészítés:

A vörös tonhalszeleteket megmossuk, bekenjük mustárral, majd sózzuk és frissen őrölt tarkaborssal bevonjuk. 30 percig állni hagyjuk, ezután kevés olajon forró serpenyőben kisütjük. A serpenyőben maradtakat felöntjük tejszínnel és pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. A krumplit előkészítjük, felszeleteljük és forró vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, sózzuk és kevés olajon serpenyőben arany színűre sütjük. A kétféle paradicsomot és a hagymát apróra vágjuk, sózzuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot, ecetet, ill. egy kevés vizet.

Gombás - tejszínes hal

Kisné Katona Aranka (Hódmezővásárhely)

Hozzávalók:

- kb. 1 kg hal - 3 ek olaj - 25 dkg gomba - 3 dl tejszín - 1 közepes fej vöröshagyma - 1 kk őrölt paprika - 1 ek liszt - 1 csokor petrezselyem - só - bors

Elkészítés:

A halat egészben, vagy szeletelve is felhasználhatjuk. Sózzuk, borsozzuk és 2 evőkanál olajon elősütjük. A gombát, és a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, majd megpároljuk pici sóval és borssal, ezután megszórjuk a liszttel és felengedjük tejszínnel. Egy tűzálló edényt kiolajozunk, ebbe tesszük a halat, ráöntjük a tejszínes gombát, megszórjuk pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemmel. Ezután rövid időre sütőbe tesszük.

Szardíniás hab

Kocsis Ferencné (Kistelek)

Hozzávalók:

- 1 doboz szardínia - 10 dkg vaj - egy kevés reszelt hagyma - citromlé - 2 főtt tojás - só

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, a keményre főtt tojást, a megtisztított szardíniát kockára vágjuk, majd a lereszelt hagymával együtt beletesszük a vajba, és simára keverjük. Ha kell, kissé megsózzuk, és végül citromlével ízesítjük. Kenyérre kenve finom uzsonna!

Pörkölt ponty

Simon Attila (Szeged)

Hozzávalók:

- 2 kg ponty - 20 dkg vöröshagyma - 10 dkg zsír vagy olaj - 25 dkg zöldpaprika - 20 dkg friss paradicsom A pontyot megtisztítjuk, feldaraboljuk és besózzuk. Az apróra vágott hagymát zsírban (vagy olajban) megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával és kevés vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a negyedekre vágott zöldpaprikát, gerezdekre vágott paradicsomot és felforraljuk. A ponty darabokat zománcozott tepsibe rakjuk, ráöntjük a pörköltlevet és sütőben öntözgetés közben, készre pároljuk.

Süllő tejfölmártásban:

Gyémánt Istvánné (Zákányszék)

Hozzávalók:

- kb. 70dkg-os süllő - 3 dl tejföl - 10 dkg vaj - 1 nagy csokor petrezselyemzöld - 5-6 db szardella - fél fej vöröshagyma - só

Elkészítés:

A megtisztított halat kívül belül alaposan sózzuk be, és tegyük félre fél órát. Aprítsuk fel a petrezselymet és szardellát, reszeljük le a hagymát, keverjük össze az egészet vajjal. A fűszervaj felét tegyük a hal hasüregébe, majd helyezzük egy tábla a halat és a hátát kenjük meg a tejföl negyedével. Tegyük a sütőbe 220fokra, és kb. 30 perci alatt készre sütjük. Közben időnként kenjük meg újabb adag tejföllel körülbelül háromszor-négyszer. Ha kész a hal óvatosan helyezzük át a tálaló tányérra, a tepsiben maradt tejfölös vajas szafthoz pedig keverjük hozzá a maradék fűszervajat, és kanalazzuk a halra az így kapott mártást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.