Kultúra

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

2010. szeptember 2., csütörtök
Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, ezekről és a hagymakertészet egykori fogásairól, a növény felhasználásáról, gyógyhatásáról, valamint sok más érdekességről tanulhatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta az MTI-t Zelena András, a park kommunikációs munkatársa.

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban. A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. Kamarakiállítás nyílik a makói hagyma kultúrtörténetéről, a vendégek kipróbálhatják a hagymapucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymát és az elkészült füzért haza is vihetik, sőt ki-kinek akár vetni való is jut a hagymamagból és a dughagymából – mondta el a szakember. Vöröshagyma és hagyományos, hagymaalapú magyar ételek kóstolásán kívül a látogatók megismerhetik a „dikkölőt” – egy 1912-ben Lipták Béla által szabadalmaztatott speciális hagymakapát -, és természetesen lesz dél-alföldi muzsika is, hiszen ahogy a makói mondás tartja: „vöröshagyma, fokhagyma, az is mindjárt egy nóta…”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.